Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl
Share |

Budjetinlaadintaa haastavassa tilanteessa

Kolumni Keski-Uusimaassa ja Aamupostissa 15.9.

Eduskunnassa syksyn istuntokausi on käynnistynyt, ja isoimpana syksyn asiana aloitamme valtion ensi vuoden talousarvion käsittelyn. Budjetti onkin tällä kertaa selvästi normaalia suurempi pähkinä purtavaksi.

Valtion vuoden 2010 budjettia on valmisteltu poikkeuksellisen huonossa taloustilanteessa. Suomen ja maailman talous on mennyt alaspäin hurjaa vauhtia ja kukaan ei tiedä varmaksi, onko pohjakosketus jo otettu. Otan yhdeksi poiminnaksi synkistä talousluvuista teollisuustuotannon. Tuotanto tippui heinäkuussa lähes neljänneksen (24 %) edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tämä on heijastunut ja tulee heijastumaan edelleen teollisuuden työpaikkoihin. Tilanne on valitettavasti arkea myös monessa Keski-Uudenmaan alueen teollisuusyrityksessä. Näyttää siltä, että työttömyys Suomessa voi hyvinkin ensi vuonna kohota yli 10 prosentin.

Ylijäämäisten budjettien aika on toistaiseksi ohi. Valtio velkaantuu ensi vuonna arviolta 13 miljardia euroa. Jos ajattelee budjetin loppusummaa - noin 50 miljardia euroa - velkaa otetaan vauhdilla, mutta perustellusti. Hallitus voi ja sen pitää pehmentää laman vaikutuksia ja välttää edellisen laman pahimmat virheet. Pitkän nousukauden päätteeksi Suomella on nyt luottokelpoisuutta, varaa velkaantua ja myös kykyä maksaa velkaansa - ainakin toistaiseksi.

Lasku elvytystoimista lankeaa kyllä aikanaan kaikkien meidän maksettavaksemme, joten oikaisuliikkeitä kannattaa tehdä heti, kun taloustilanne näyttää parantumisen merkkejä. Velat on kuitenkin aina maksettava.

Pidän hyvänä, että jo aiemmin sovittu ruuan arvonlisäveroalennus 12 prosenttiin saadaan voimaan nyt lokakuun alusta. Samoin on hyvä, että ravintolaruokailun veroa lasketaan. Ala työllistää paljon, eikä kyse ole pelkästään huvin vuoksi ulkona syömisestä, vaan myös aivan tavallisesta työpaikkaruokailusta. Ruuan hinnan laskusta hyötyvät kaikki.

Ensi kesänä kaikkia arvonlisäverokantoja nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä, mistä seuraa tietenkin omat harminsa. Tämä kuitenkin vähentää velanottotarvetta. Tässä tilanteessa ei ole myöskään ihme, että verotusta miettivän valtionvarainministeriön työryhmän työtä on seurattu hyvin kiinnostuneena. Lähivuosina menopaineet vain kasvavat väestön ikääntymisen ja eläköitymisen myötä. Siitä huolimatta en voi hyväksyä esimerkiksi ajatusta siitä, että asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus poistettaisiin. Veropohjaa pitää laajentaa erityisesti tarpeetonta kulutusta hillitsemällä.

Erityisen tyytyväinen olen siitä, että nuorisotyöttömyyden hoito otettiin erityiseksi painopistealueeksi budjettiin. Se on tärkeää myös oman alueemme kannalta. Kehyskunnissa nuorisotyöttömyys on vuodessa yli kaksinkertaistunut. Työllisyyden ylläpitäminen on parasta lamantorjuntaa, sillä viime taantuman opetuksena on, että työttömyys nousee monin verroin nopeammin kuin laskee. Nuorisotyöttömyyden pienentämiseksi budjetissa ehdotetaan lisärahoitusta nuorten työllistämiseen ja ammatillisen peruskoulutuksen lisäämiseen. Nyt onkin erityisen tärkeää löytää jokaiselle nuorelle oma polku aktiiviseen elämään, joko työn, työharjoittelun tai opiskelun pariin. Se on samalla parasta tulevaisuuspolitiikkaa.

 

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on tuusulalainen kansanedustaja (kesk).