Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977205 kpl

Metropolipolitiikkaa

Share |

Keskiviikko 10.11.2010 klo 21:56 - Antti Kaikkonen


Viime viikolla ei ollut istuntoja, joten ehti tehdä paremmin oman alueen hommia. Vierailin mm. Jokelan Yrittäjien tilaisuudessa, Kellokosken sairaalassa ja vanhusten palvelutalossa. Oli mielenkiintoisia vierailuja. Työpaikkavierailuja on tarkoitus jatkaa ensi viikolla, käymme mm. elintarvikealan yrityksessä Kokkikartanossa Keravalla pääministeri Kiviniemen kanssa.

Viime päiviin on osunut myös muutama radiohaastattelu. Esimerkiksi maanantaina olin keskustelemassa tuulivoiman mahdollisuuksista Radio Ylen Aikaisessa kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok) ja Jyrki Kasvin (vihr.) kanssa.

Mutta tällä viikolla on kyllä kaiken kaikkiaan täysi vauhti päällä. Eilinen meni aika lailla metropolipolitiikan merkeissä. Meillä oli aamulla Uudenmaan kansanedustajien yhteiskokous aiheen tiimoilta ja iltapäivällä asia oli keskustelussa eduskunnan täysistunnossa.

Metropolialueella tarkoitetaan Helsingin seudun 14 kunnan yhteistyötä. Alueeseen kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen, sekä tätä ydinpääkaupunkiseutua ympäröivät kymmenen kehyskuntaa.

Yksi päällä oleva vääntö on, miten alueen hallintoa tehostetaan. Yksi ehdotettu keino on kuntien pakkoliitokset. Niitä en kannata. Mutta jos vapaaehtoista halukkuutta löytyy, niin siitä vaan. Lähimpänä lienee Helsingin ja Vantaan liitos, joka tulee ratkaisuvaiheeseen ensi vuoden alussa. Itse ehdottaisin, että asiasta tehtäisiin puolueeton selvitys, jossa tuodaan avoimesti esille liitoksen hyödyt ja haitat. Tämän jälkeen asiasta pitäisi järjestää neuvoa-antava kansanäänestys.

Tulee kuntaliitoksia tai ei, keskustelu seutuhallinnosta jatkuu. Nyt on ehdotettu seutuhallintoa, metropolivaltuustoa, joka päättäisi alueen asumisen, ympäristön, liikenteen ja kaavoituksen asioista.

Itse en nyt aivan heti ajatukselle lämpene. Yhteistyötä noilla sektoreilla pitää kyllä tiivistää. Mutta se olisi helpointa järjestää tehostamalla jo olemassa olevaa aluehallintoa, eli maakuntaliiton Uudenmaan liiton toimintaa. Epäilen, että uuden metropolivaltuuston rakentaminen olisi vain hallintoa hallinnon päälle.

Kiireellisintä olisi mielestäni joukkoliikenneyhteistyön vahvistaminen. Se olisi helpointa järjestää siten, että metropolialue muodostaisi yhden yhtenäisen joukkoliikennealueen, jossa oli yhtenäinen lippujärjestelmä. Kerava ja Kirkkonummi ovatkin jo liittyneet HSL-joukkoliikenteen kuntayhtymään. Muut kehyskunnat pitäisi mielestäni liittää samaan yhteistyöhön. Alueen kuntalaiset ja yritykset hyötyisivät parempina ja kohtuuhintaisina joukkoliikenneyhteyksinä. Myös ruuhkat helpottuisivat, mikä hyödyttäisi kaikkia. Jokainen alueen asukas on voinut havaita vuosi vuodelta kasvavan liikenteen ja ruuhkautumisen. Olen puhunut ja kirjottanut tästä ennenkin, ja aion jatkaa, kunnes asiassa päästään eteenpäin.

Avainsanat: metropoli, Helsingin seutu, joukkoliikenne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini