Uutispalsta

13.2.2019Kaikkosen perinteiset ystävänpäiväkahvit 14.2.Lue lisää »12.2.2019Kaikkonen Radion YkkösaamussaLue lisää »12.2.2019Kaikkonen keskiviikkona Tietoyhteiskunta-akatemian paneelissaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:999887 kpl

Syysistuntokausi vauhdissa

Share |

Keskiviikko 5.9.2012 klo 15:13 - Antti Kaikkonen


Olin alkuviikon ympäristövaliokunnan kanssa Lapissa tutustumassa ennen muuta ajankohtaiseen kaivostilanteeseen. Lapissa tutkitaan parhaillaan vakavasti kymmeniä kaivostoimintaan mahdollisesti sopivia kohteita. Ensimmäiset kaivokset ovat pystyssä ja toiminnassa jo. Kävimme Kevitsan ja Kittilän kaivoksissa. Molemmat ovat varsin massiivisia kohteita.

Kaivokset tuovat uusia työpaikkoja alueelle, jossa niitä kipeästi tarvitaan. Oleellista on kuitenkin pitää huolta myös luontoarvoista. Lapin taika ja vetovoima perustuu pitkälti juuri puhtaaseen ja kauniiseen luontoon, eikä sitä pidä tärvellä. Kaivoksille voi antaa perustamislupia vain, jos ympäristöhaitat voidaan riittävällä tavalla ehkäistä.

Toisekseen olisi hienoa, jos kaivosteollisuuteen löytyisi riittävästi myös kotimaisia toimijoita. Teollisuudenhaara edellyttää melkoisia pääomia, eikä niitä tahdo Suomesta löytyä. On kuitenkin sääli, että voittoja on keräämässä pääosin ulkomaalaiset yhtiöt. Sekä Kevitsassa että Kittilässä toimintaa pyörittivät kanadalaiset yhtiöt. Työntekijät olivat kyllä pääosin lappilaisia ja suomalaisia.

Voisi olla myös järkevää kehittää kaivosyhtiöille vero tai joku muu maksu toiminnastaan. Suomen valtio kuitenkin järjestää lupa- ja valvontajärjestelmät, tieverkot ym. infrastruktuurin yhdessä alueen kuntien kanssa. Suomeen pitää jäädä entistä isompi siivu myös kaivosten tuotoista.

Syksyn eduskuntatyön asialista on alussa kuvaamani kaltainen. Toki muutakin asiaa tulee varmasti eduskunnan käsittelyyn. Tässä lähiviikkoina keskustellaan ainakin valtion budjetista, vanhusten hyvinvoinnista ja kuntapalveluista. Keskusta tekee välikysymyksen vanhustenhoidosta ja perussuomalaiset kuntapalveluista. Voi olla, että teemme oppositioryhmien kesken yhteistyötä näissä aiheissa.

Viime viikkojen vanhuskeskustelu on ollut sikäli erikoista, että keskustelu on keskittynyt laitoshoitoon. Se on toki tärkeä asia, ja sen tasoa täytyy parantaa, mutta ei saa unohtaa, että yli 90% ikäihmisistä asuu kotonaan. Juuri kotona asumista mahdollisimman pitkään pitäisi tukea erilaisen kotiavun muodossa. Tämä on yleensä vanhuksille mieluisin vaihtoehto, ja samalla yhteiskunnalle paljon laitoshoitoa edullisempi. Myös omaishoidon tukea pitäisi vahvistaa, esimerkiksi muuttamalla se verottomaksi etuudeksi.

 

Avainsanat: syysistuntokausi, kaivosteollisuus, Lappi, vanhustenhoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini