Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl

TET-harjoittelijan blogi

Share |

Perjantai 14.11.2014 klo 12:59 - Joni Talja


TET -viikkoni päätöksenteon ytimessä

Sain tämän TET -harjoittelupaikan edellisen Työelämään tutustumis-jaksoni kautta. Viime TET -harjoitteluni oli kahdeksannella luokalla Keskustanuorilla, ja harjoittelu siellä oli todella hauskaa sekä mielenkiintoista. Päätinkin hakea Keskustanuorille myös yhdeksännen luokan TET -harjoitteluun. He vastasivat hakemukseeni myöntävästi, mutta ehdottivat, että paikka olisi avoin myös eduskunnassa, kansanedustaja Antti Kaikkosen harjoittelijana. Otin Keskustanuorten ehdottaman paikan vastaan, ja olin siitä todella innoissani. TET -harjoittelu eduskunnassa!

Kun saavuin ensimmäisenä päivänäni pikku parlamenttiin, eduskunnan lisärakennukseen jossa tulisin suorittamaan harjoitteluni, minua nauratti. Kävelin taloon vierassisäänkäynnin kautta, joten jouduin kulkemaan turvatarkastusten läpi. Olo oli kuin lentokentällä. Onneksi turvamies kuitenkin tunnisti minut harjoittelijaksi ja pääsin sisään ilman suurempia viivästyksiä.

Ensimmäinen työpäivä sujui ongelmitta. Päivä alkoi Antin avustajan Anna-Maria Pasasen pitämällä eduskunnan esittelykierroksella. Ongelmana oli vain se, että vielä varhaisena maanantaiaamuna minulla oli vähän vaikeuksia keskittyä eduskunnan sokkeloisiin käytäviin sekä erikoisiin tapoihin.

Lopulta kuitenkin opin muistamaan, että keskustan ryhmähuone on päätalon A-puolella, vain henkilökunta saa käyttää eduskunnan erikoisia ovettomia hissejä (oli siis onni kuulua henkilökuntaan kokonaisen viikon ajan), lehtisalissa pyöreän pöydän ympärillä saavat istua vain kansanedustajat, jokaista vastaantulevaa tulee tervehtiä (tämä tapa voitaisiin ulkoistaa muuallekin Suomeen) ja että istuntosali ja sen ympäristö on rauhoitettu kansanedustajille.

Esittelykierroksen jälkeen potkuttelimme eduskunnan potkulaudoilla maanalaista tunnelia pitkin takaisin pikku parlamenttiin, eduskunnan lisärakennukseen. Anna-Maria näytti minulle työtehtäväni sekä työhuoneeni ja sain heti alkaa hommiin.

TET -sopimuksessani lukee, että työni on ”valtionpäivätoimissa avustamista.” Valtionpäivätoimissa avustamiseen sisältyi tällä viikolla erilaisia toimistotöitä, vierailijakierroksilla palvelemista sekä erilaisiin info -tilaisuuksiin osallistumista. Info -tilaisuudet ovat tapahtumia, joissa kunkin alan asiantuntijat kertovat oman näkemyksensä asioista ja pyrkivät esittämillään tiedoilla vaikuttamaan päättäjien mielipiteisiin. Info -tilaisuudet ovat toisin sanoen lobbaus -tilaisuuksia, ja ne olivat äärettömän mielenkiintoisia sekä maailmaa avartavia.

Tämä TET -viikko on ollut todella hieno. Olen saanut nähdä, miten eduskunta toimii, ja miten siellä toimitaan. Se ollut todella sivistävää, ja uskon että tästä TET -harjoittelujaksosta tulee olemaan vielä paljon hyötyä tulevaisuudessa. Siksi haluankin kiittää Anttia ja Anna-Mariaa siitä, että he ystävällisesti ottivat minut tänne harjoitteluun. He ovat myös antaneet opastusta, mielenkiintoisia tehtäviä sekä hyvää seuraa.

Kiitos!

Joni Talja

Avainsanat: TET, harjoittelu, eduskunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini