Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Lähiruokaviestissä 27.8.

 

Puhe Lähiruokaviestin startissa Järvenpäässä 27.8.2010
Kansanedustaja Antti Kaikkonen: Kotimaisen elintarviketuotannon puolustaminen on yhteinen asia
 
”Toivotan polkupyörällä halki Suomen ajettavan lähiruokaviestin lämpimästi tervetulleeksi tänne kotikulmilleni Keski-Uudellemaalle. Olette liikkeellä tärkeällä asialla. Lähiruuan ja kotimaisen elintarviketuotannon puolustaminen on tärkeä asia.
 
Julkisten hankintojen arvo on Suomessa noin 27 miljardia euroa vuodessa, eli noin 15 % bruttokansantuotteesta. Esimerkiksi täällä Keski-Uudellamaalla kunnat Tuusula, Kerava ja Järvenpää tekevät jatkuvasti merkittävän määrän julkisia hankintoja. Ei ole ihan sama, minkälaisia nuo hankinnat ovat.
 
Valtioneuvoston viimevuotinen periaatepäätös kestävien valintojen edistämisestä julkisissa hankinnoissa tarkoittaa toimenpiteitä kasvihuonekaasupäästöjen ja jätteiden määrän pienentämiseksi sekä luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseksi. Tavoitteena on vähentää materiaalista kuluttamista sekä haitallisia ympäristövaikutuksia. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vaikkapa valintoja, jotka eivät tuota paljoa pakkausjätettä tai vaikkapa lähiruuan suosimista.
Valtioneuvosto suosittelee, että tänä vuonna vähintään 25 %:ssa kuntien hankinnoissa otetaan ympäristönäkökulma huomioon ja vuonna 2015 vähintään 50 %:ssa.
 
Ruokapalvelujen elintarvikehankintojen kestävyyttä lisätään. Luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa on tarjolla valtionhallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa vähintään kerran viikossa tänä vuonna ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä. Tämä on siis tavoitteena, toivottavasti tähän tänä vuonna myös käytännössä päästään. Suosittelen, että kunnat tekisivät samoin!
 
Lähiruokaviesti omalta osaltaan muistuttaa lähiruuan merkityksestä. Meistä itse kukin voi myös omilla valinnoillaan vaikuttaa. Toivon, että keskiuusimaalaiset mahdollisimman paljon suosisivat paikallisia tuottajia, paikallisia kauppoja ja sesonkiruokaa.”

Lisätietoja: Antti Kaikkonen, puh. 050 511 3160