Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977527 kpl
Share |

Kolumni Lallissa 2.4.2009

Keskustan tulevaisuus

Viime aikoina moni Keskustan jäsen ja kannattaja on tuntenut huolta puolueen tilasta ja tulevaisuudesta. Keskustan poliittiset vastustajat taasen ovat jälleen kerran povaamassa puolueelle auringonlaskua. Aina Keskusta kuitenkin on pystynyt uudistumaan ja nousemaan kohti uusia voittoja. Uskon, että niin käy nytkin, mutta itsestään se ei tapahdu.

Gallupien suosiossa ovat porskuttaneet erityisesti kokoomus ja perussuomalaiset. Kokoomuksella se on perustunut ennen muuta onnistuneeseen viestintään. Kokoomus ja Keskusta toteuttavat samaa hallituspolitiikkaa hyvine ja vähemmän hyvine tekoineen, mutta kokoomus on onnistunut julkisuudessa nappaamaan rusinat pullasta. Keskustan tehtävä on ollut liian usein selvitellä niitä vähän hankalampia asioita, ja hoitaa vastuunkanto asioista. Perussuomalaisten populismi on löytänyt maaperää, mutta löytyykö populismille myös sisältöä ja aitoja vaihtoehtoja?

Keskustan on kuitenkin hoidettava oma uusiutumisensa itse. Jos mikään ei muutu, edessämme on uusia vaalitappioita. Niitä emme halua.

Mielestäni nyt tarvitaan ennen muuta onnistumisia neljässä asiassa. Ne ovat puolueen aatteen ja arvojen kirkastaminen, selkeiden poliittisten tavoitteiden asettaminen, järjestön uudistaminen ja viestinnän parantaminen.

Keskustan arvopohja ja aate on ihmisläheinen ja luonnonläheinen. Pitäisin tärkeänä, että voisimme löytää tavan, jolla viestimme arvo- ja aatemaailmamme entistä yhtenäisemmällä tavalla. Puolueessa tarvitaan nyt laajaa pohdintaa siitä, mitä keskustalaisuus on 2010 -luvulla. Miten viestimme hyvää asiaamme yhteisellä tavalla, ja saamme viestimme perille?

Toisekseen tarvitaan selkeiden poliittisten tavoitteiden asettamista. Sellaisten, joista Keskusta tunnetaan ja tunnistetaan. Avaus Työtä Suomessa -ohjelmasta on varmasti sellainen. Sillä tähdätään suomalaisen työn, yrittäjyyden ja osaamisen puolustamiseen kaikkialla  Suomessa 2010-luvulla. Mutta muutakin tarvitaan. Voisiko uusiutuvan energian väkevä edistäminen olla yksi kokonaisuus? Entäpä nuorisotyöttömyyden poistaminen? Tai kenties vahvempi perhepolitiikka - vaihtoehtoja on.

Kolmanneksi järjestöämme pitää uudistaa. Puolue on yli sata vuotta vanha, ja välillä tuntuu, että niin on muuten järjestörakenteemmekin. Paljon aikaa ja vaivaa menee organisaation ja rakenteiden pystyssä pitämiseen. Uskon, että ihmisiä kiinnostaisi kuitenkin järjestöbyrokratiaa enemmän itse asiat. Nyt on luotava toiminnan muotoja, joissa on vähemmän byrokratiaa ja enemmän asiaa. Toki homman pitää olla myös mielekästä ja välillä hauskaakin.

Neljäntenä meidän täytyy parantaa viestintäämme. Liian usein viestintämme sortuu politiikan kapulakieleen ja asioiden tarkasteluun hallinnon näkökulmasta. Viestimme pitää lähteä ihmisten arjesta, ja asiat pitää esittää sellaisella tavalla, että kaikki ymmärtävät.

Jos onnistumme keskustaliikkeessä näissä neljässä asiassa, on tulevaisuutemme vahva. Mutta nyt muutoksia todella tarvitaan - sellaisia, jotka näkyvät, kuuluvat ja tuntuvat.

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on tuusulalainen kansanedustaja ja eurovaaliehdokas (kesk)