Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) eduskunnan budjettikeskustelussa 15.9.2010

Valtion velkaantumiselle laitettava jarruja

 

Tämän budjetin ja tulevien budjettien iso kysymys on, miten valtiontalous tasapainotetaan. Velkaantumisvauhti on tällä hetkellä aivan liian kova, vaikka nyt tehtävillä ratkaisuilla sitä saadaankin hieman hidastettua. Siitä huolimatta monta vuotta ei voi elää tällä velkatahdilla. Emme voi jättää kohtuutonta velkataakkaa tuleville sukupolville – emme ainakaan minun mielestäni. Tilanteen tasapainottaminen on lähivuosien suuri kysymys. Ennen muuta se pitää tehdä yrittäjyyttä ja työllisyyttä vahvistamalla. Valtion velkaantumiselle on nyt laitettava jarruja.

 

Myös veroratkaisuja tarvitaan. Verotuksen painopisteen siirto työn verottamisesta kulutuksen verottamiseen on oikea. Toki on käytännössä epämukavaa korottaa esimerkiksi energiaveroja, mutta muutos on silti perusteltu. On parempi, että ihmisillä on entistä enemmän rahaa käytettävissä ja entistä tärkeämpää on harkita, miten sen käyttää. Esimerkiksi energiaa säästävistä toimista tulee näin entistä kannattavampia. Tämä on myös ympäristön kannalta kestävä linja.

 

Olen myös iloinen siitä, että nuorisotyöttömyydessä ollaan viimein saamassa käännettä parempaan. Se on ollut hallituksen määrätietoisen työn ansiota. Nuorisotyöttömyys on nyt laskussa. Se on silti aivan liian korkealla tasolla, ja ponnisteluja pitää jatkaa, jotta jokaiselle nuorelle löytyisi polku työelämään tai koulutukseen.

 

Infrahankkeet puhuttavat budjettikäsittelyssä joka maakunnassa, niin myös Uudellamaalla. Valitettavasti muutamat isot hankkeet vievät rahat monilta pienemmiltä, joihin tarpeita olisi. Uudellamaallakin olisi pilvin pimein pienempiä, aivan perusteltuja liikennehankkeita, jotka odottavat toteuttamistaan - teiden parannushankkeista kevyen liikenteen väyliin. Toivon, että tämä asia saadaan korjattua viimeistään seuraavaa liikennepoliittista selontekoa tehtäessä.

 

Akuuttejakin tarpeita on. Esimerkiksi Helsinki-Lahti oikoradalla liikennöivät Z-junat tarvitsevat tiedon rahoituksesta aivan lähiviikkoina. Ei ole aikaa odottaa eduskunnan budjettikäsittelyn päättymistä joulukuussa, kun aikataulut lyödään lukkoon jo lokakuussa. Kaavailtu laajamittainen Z-junien karsiminen olisi harvinaisen typerä ratkaisu – toivon, että ministeriöt löytävät tähän pikaisesti lääkkeen.

 

Junaliikenteessä tarvitaan kaukonäköisyyttä. Sellaista olisi myös Ruskeasannan aseman rakentaminen lentokentälle vievälle kehäradalle, jota parhaillaan rakennetaan. Vantaan Ruskeasannalle rakennettava asema palvelisi vantaalaisten lisäksi suurta joukkoa keskiuusimaalaisia, jotka voisivat vaihtaa Ruskeasannan aseman kohdalla Tuusulanväylällä bussin tai henkilöauton junakyytiin.

 

Olen huolissani myös kuntatalouden lyhytnäköisistä säästöistä, vaikka siihen on vaikeampi vaikuttaa eduskuntapäätöksillä. Esimerkiksi säästöt päihdehuollosta ovat johtaneet siihen, että esimerkiksi Järvenpään sosiaalisairaala ja Nurmijärven Kalliolan klinikat ovat taloudellisissa vaikeuksissa. On varmaa, että päihdeongelmat eivät tästä yhteiskunnasta ole mihinkään hävinneet. Mutta nyt niiden hoito taitaa olla häviämässä. Ongelmia on myös mielenterveyspuolella. Tämä on lyhytnäköistä politiikkaa.

 

Vaikka yksityiskohdissa on vielä korjaamisen varaa, on budjetti kokonaisuutena oikeansuuntainen. Ilonaiheina monille kansalaisille ovat esimerkiksi lapsilisien sitominen indeksiin ja pienimpiä eläkkeitä tuntuvasti nostava takuueläke. Vaikka ajat ovat kovat, pystytään nämä tärkeät parannukset toteuttamaan, sillä hallituspuolueilla on ollut siihen vahva poliittinen tahto. Sama koskee myös vahvaa panostusta bioenergian edistämiseen. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa.