Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kolumni mm. Keski-Uusimaassa 26.11.2010

Antti Kaikkonen: Takuueläke tulee

 

Valtion ensi vuoden budjetin käsittely on parhaillaan eduskunnassa loppusuoralla. Tässä vaiheessa kuitenkin on jo varmaa, että pienimpiä eläkkeitä korottava takuueläke tulee voimaan 1. maaliskuuta 2010 alkaen. Tämä on kaivattu ja hyvä ratkaisu.

 

Takuueläke parantaa kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten toimeentuloa. Täysimääräinen takuueläke tulee olemaan 685 euroa, kun pienimmät kansaneläkkeet ovat nyt reilut 500 euroa. Kyseessä on tiettävästi maamme historian merkittävin korotus pienimpiin eläkkeisiin.

 

Jos eläkkeensaajan ansioeläke ja kansaneläke alittavat takuueläkkeen rajan, maksetaan heille puuttuva osa takuueläkkeenä. Takuueläkettä maksetaan myös työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkettä saavalle. Perhesuhteilla ei ole vaikutusta takuueläkkeen määrään. Aiemmassa systeemissä avio- tai avopuolison tulot ovat vaikuttaneet saatavan eläkkeen määrään, mutta asia muuttuu takuueläkkeen myötä. Takuueläkkeeseen eivät myöskään vaikuta muut tulot kuin eläketulot. Summa ei edelleenkään ole järin suuri, mutta kuitenkin selvästi parempi kuin mitä monet ovat tähän saakka saaneet.

 

Uudistuksen myötä kuntien toimeentulotukijonot tulevat lyhenemään, mutta niiden sisältämät ongelmat eivät tokikaan poistu. Siksi onkin tärkeää edetä askel askeleelta kohti parempaa kokonaisvaltaista kansalaisten hyvinvointia.

 

Takuu-sana tarkoittaa takuueläkkeen yhteydessä takausta eläkkeen vähimmäismäärästä, joka siis tulee olemaan 685 euroa. Mutta takaako takuueläke kuitenkaan riittäviä elämisen ehtoja? Varsinkin Uudellamaalla, missä asuminen on varsin kallista, toimeentulo pienillä eläkkeillä on edelleen tiukkaa. Eläketurvaa varsinkin pienten eläkkeiden suhteen on syytä jatkossa edelleen vahvistaa.

 

On tärkeää, että takuueläkkeeseen oikeutetut saavat tiedon oikeudestaan. Kela lähettää tiedon takuueläkkeestä niille henkilöille, joiden se arvioi olevan siihen oikeutettuja – tämän jälkeen takuueläkettä voi hakea Kelalta. Informoinnin lisäksi asiassa vaaditaan tietysti myös ihmisten omaa aktiivisuutta hakemisprosessissa.

 

Takuueläkkeen saajia on arvioiden mukaan noin 120 000 eli vajaat kymmenen prosenttia kaikista eläkkeensaajista. Eläkkeen saajat eivät ole vain 62 vuotta täyttäneitä eläkkeen saajia vaan joukossa on myös nuoria, eri syistä työkyvyttömyyseläkkeellä olevia ihmisiä. Muutos koskee valtavaa joukkoa erilaisia ihmisiä. Huomion arvoista on, että tuen saajista naisia on kaksi kolmasosaa.

 

Maaliskuun alussa korotetaan myös muutamia perhe-etuuksia. Tärkeimpiä niistä ovat lapsilisien ja lasten kotihoidon tuen sitominen indeksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa näitä korotetaan yleisen kustannustason nousun myötä. Tämä on lapsiperheille tervetullut uutinen. Vaikka ajat ovat kovat, on hyvä, että nämä myönteiset päätökset silti nyt viedään läpi.

 

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk) Tuusulasta.