Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977206 kpl
Share |

KIRJALLINEN KYSYMYS

Laajan kehitysindikaattorin käyttöönotto

Eduskunnan puhemiehelle

 

Ihmiskunnan hyvinvoinnin yleisesti käytetty mittari on bruttokansantuote (BKT), joka kertoo maassa vuoden aikana tuotettujen tavaroiden ja palvelujen yhteenlasketun arvon eli kansantalouden kokonaistuotannon arvon. Bruttokansantuote ei kuitenkaan kerro läheskään kattavasti ihmisten todellisesta hyvinvoinnista.

 

Mari Kiviniemen hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoite hyvinvoinnin mittaamisen parantamisesta. Ohjelmassa sanotaan, että "Hallitus käynnistää valmistelun kansainvälisten suuntaviivojen mukaisesi laajemman kehitysindikaattorin käyttöön ottamiseksi bruttokansantuotteen rinnalle lähivuosina. Tällaiset indikaattorit kuvaavat talouden kehityksen lisäksi inhimillistä hyvinvointia ja ympäristön tilaa." Koska BKT talouskasvuun keskittyneenä mittarina on riittämätön kuvaamaan ihmisten hyvinvointia, tarvitaan rinnalle indikaattori, joka huomioi paremmin muiden muassa koulutuksen ja vapaa-ajan tuoman hyvinvoinnin. Yksi hyvinvoinnin mittareista on Yhdysvalloissa kehitetty ns. aidon kehityksen indikaattori, Genuine Progress Indicator (GPI), mutta myös muita vastaavia mittareita on viime vuosina ollut maailmalla kehitteillä.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta ihmisten hyvinvointia aletaan mitata BKT:n lisäksi myös muilla kuin talouteen keskittyneillä mittareilla?

 

Helsingissä 26 päivänä marraskuuta 2010

 

Antti Kaikkonen /kesk