Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977206 kpl
Share |

 

Iltalehti.fi –blogi 1.3.2011

Antti Kaikkonen: Puusta pitkälle

 

Puu on kotimainen, uusiutuva ja ympäristöystävällinen raaka-aine, jonka hiilijalanjälki rakentamisessa on huomattavasti pienempi kuin betonin tai muiden rakennusmateriaalien. Puu on myös merkittävä työllistäjä Suomessa, hienopaperista energiakäyttöön. Puun käytössä rakentamiseen olisi vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia.

 

Olin äskettäin isännöimässä eduskunnassa seminaaria puurakentamisesta kansanedustaja Timo Juurikkalan (vihr) kanssa. Halusimme osaltamme olla nostamassa keskusteluun puun myönteistä potentiaalia. Suomella on mahdollisuus nousta puurakentamisen esimerkkimaaksi maailmalla, kunhan kotimarkkinat saadaan toimimaan. Valtion tulisi tukea julkista puurakentamista aluksi, jotta syntyisi hyviä esimerkkikohteita ja jotta alalle saataisiin kunnolla vauhtia. Puurakentamisesta voi kehittyä merkittävä vientiala. Puurakentamisen edistämisohjelma on kirjattava tulevaan hallitusohjelmaan, ja sille on saatava riittävä konkretia.

 

Puurakentaminen on pitkällä aikavälillä hintakilpailukykyistä ja rakennustoiminta itsessään on nopeaa muun muassa lyhyiden kuljetusetäisyyksien vuoksi. Puukerrostalojen rakentamisessa ollaan ottamassa uusia askelia muun muassa Marja-Vantaan uudella asuntoalueella, mutta ilman valtion erityistoimia edistys tulee olemaan liian hidasta. Toki alan toimijatkin voisivat halutessaan asiaa edistää. Voisiko Vantaan asuntomessujen (2015) pääteemaksi nostaa puurakentamisen ja rakentaa koko messualueen puusta?

 

Uusissa omakotitaloissa puu on jo nykyisin suosittu materiaali. Isommissa hankkeissa päädytään kuitenkin useimmiten muihin raaka-aineisiin.

 

Puurakentamista tulisi lisätä erityisesti kerrostalojen ja julkisten rakennusten osalta, missä puun osuus rakennusmateriaalina on hyvin vähäinen. Suomen ei tulisi kulkea kehityksen jäljessä tässä asiassa – etenkin, kun materiaalia metsistämme löytyy. Vanhat huolet paloturvallisuudesta ja kosteudenhallinnasta on pystytty ratkaisemaan jo aikoja sitten, nyt on päästävä enää asenteellisten ongelmien yli. Meidän tulisi olla edelläkävijöitä. Puuelementtirakentamisen lisääminen kerrostaloissa ja julkisissa rakennuksissa ei noin vain onnistu, ellei se saa tyrkkäystä eteenpäin valtion puolelta. Riittävän alkusysäyksen jälkeen erityistukia ei enää tarvita.

 

Meillä on jo olemassa tutkitustikin onnistuneita puukerrostalokohteita, Vuosaaren Omenamäki on tuore esimerkki tästä. Nyt myös rakentamismääräyksiin on tulossa myönteisiä muutoksia. Rakentamismääräyksiä pohtinut työryhmä luovutti raporttinsa ministeri Vapaavuorelle 1.12.2010. Raportissa esitetään puun käyttömahdollisuuksien laajentamista kerrostaloissa kahdeksaan kerrokseen asti ja lukuisia muita parannuksia puun asemaan rakentamismääräyksissä. Tähän suuntaan on syytä mennä.

 

En tavoittele sitä, että kaikki maassamme rakennettaisiin puusta, sillä myös muilla materiaaleilla on monissa kohteissa kiistattomat vahvuutensa. Mutta puu on syytä nostaa entistä vahvemmaksi vaihtoehdoksi metsäisessä maassamme. Mutta laajemminkin on syytä kiinnittää huomiota rakentamisen ekologisuuteen. Yksi erinomainen esimerkki ekologisuudesta on Tuusulaan rakenteilla oleva pientalokohde Villa Unelma (www.villaunelma.fi), johon kävin äskettäin tutustumassa. Sen päämateriaali ei ole puu, mutta siinä on muilla ratkaisuilla haettu onnistuneesti energiatehokkuutta. Villa Unelman ja Omenamäen kaltaisia esimerkkejä tarvitaan, jotta rakentaminen nostetaan lähitulevaisuudessa uudelle tasolle. Puusta voimme päästä pitkälle.