Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

 

KIRJALLINEN KYSYMYS

Lahden kaupungin jätevesien laskeminen Porvoonjokeen

Eduskunnan puhemiehelle

 

Vesiensuojeludirektiivi edellyttää vesistöjen olevan vapaita ulosteperäisistä bakteereista vuoteen 2016 mennessä. Tavoite on hyvä, mutta esimerkiksi Porvoonjoen kohdalla tuloksia pitäisi saada aikaan jo aiemmin. Lahden yhdyskuntajätevesien vuoksi Porvoonjoki on edelleen huonossa kunnossa, vaikka alueella on tehty vesiensuojelutyötä vuosikymmeniä.

 

Bakteereita on suunniteltu poistettavan vedestä UV-säteilyn avulla. Toimenpide on teknisesti haastava ja sen avulla ei välttämättä päästä ulosteperäisistä bakteereista vapaaseen veteen tilanteen vakavuuden edellyttämällä aikataululla. Porvoonjoen tila edellyttää Lahdelta jätevesien puhdistuksen lisäämistä. Vaikka toimenpiteet puhdistuksen suhteen ovat viime vuosina tehostuneet, on myös vesiliittymien osuus samanaikaisesti kasvanut. Porvoonjoen vesi ei ole myrkyllistä, mutta sen käyttö esimerkiksi salaattipellon kasteluun ei ole suotavaa.

 

Porvoonjokeen lasketaan tällä hetkellä yli 100 000 lahtelaisen jätevedet. Jätevesien laskeminen Porvoonjokeen on jatkunut aina 1970-luvulta saakka. Lahti Aqua Oy, joka on Lahden kaupungin omistama, sai helmikuussa 2011 ympäristöluvan jatkaa Kariniemen ja Ali-Juhakkalan jätevedenpuhdistamoiden jätevesien laskemista Porvoonjokeen. Päätös on Porvoonjoen veden kannalta traaginen, sillä jätevesien määrä Lahdessa lisääntyy koko ajan. Jäteveden osuus Porvoonjoessa on kuivina kausina jopa puolet. Vaikka veteen johdettaisiin tilanteen helpottamiseksi laimennusvettä, on se kuitenkin ratkaisu vain kaikkein kriittisimpiin tilanteisiin. Lahden tulisikin vähentää jätevesikuormaansa puhdistamista tehostamalla.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä Porvoonjoen tilan parantamiseksi?

 

Helsingissä 23. päivänä maaliskuuta 2011

 

Antti Kaikkonen /kesk