Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Yhteiskuntasopimus

Antti Kaikkosen Iltalehti.fi –blogi 7.4.2011

 

Yhteiskuntasopimus on Keskustan esitys Suomen uudeksi kasvuohjelmaksi tulevaisuuteen. Termillä on myös historialliset juuret. Sveitsiläisen yhteiskuntafilosofi Jean-Jacques Rousseaun kirja Yhteiskuntasopimuksesta mullisti aikanaan poliittista ajattelua ajatuksillaan ihmisistä, luonnosta ja yhteiskunnasta. Kirja on muuten lukemisen arvoinen, voin suositella (kuten vaaliohjelmakin…). Monet Rousseaun ajatuksista ovat ajankohtaisia 2000-luvullakin. Mutta mikä on Keskustan yhteiskuntasopimus?

 

Vaaliohjelmassaan Keskusta esittää yhteiskuntasopimusta kasvupolitiikan rakentamiseksi. Sen päämäärä on talouden vakaa kasvu ja uudet työpaikat. Yhteiskuntasopimus on myös sopimus oikeudenmukaisuudesta. Kasvun hedelmät kuuluvat kaikille suomalaisille. Verotuksen pitää pysyä kohtuullisella tasolla. Keskusta ei kannata tasaveroa. Suuremmista tuloista pitää tulevaisuudessakin maksaa enemmän veroa kuin pienistä tuloista.

 

Tavoitteena on, että

1. talous saadaan vahvalle, työllistävälle kasvun uralle,

jonka myötä valtion velkaantuminen pysäytetään ensi

vaalikaudella.

2. Suomeen syntyy 150 000 – 200 000 uutta työpaikkaa

vuoteen 2020 mennessä.

3. kaikille suomalaisille tarjotaan mahdollisuus työntekoon

ja yrittämiseen.

4. suomalaisen työn pärjääminen maailmalla varmistetaan

pitäen samalla huolta palkansaajien ostovoimasta.

5. Suomen asema korkean teknologian ja osaamisen

edelläkävijämaana varmistetaan.

6. viime laman virheet, heikoimmilta leikkaaminen ja sen

seuraukset, vältetään.

7. julkisten varojen säästämisen ohjenuorana on

oikeudenmukaisuus ja kohtuullisuus.

8. kaikille suomalaisille varmistetaan tasa-arvoinen ja

laadukas koulutus, terveydenhuolto ja ikääntyvien hoiva.

9. ihmisten omatoimisuutta, elämänhallintaa ja omaa

vastuuta tuetaan.

10. käytetään koko Suomen, eri alueiden ja kaikkien

suomalaisten voimavaroja edistämään Suomen

hyvinvointia ja menestystä.

 

Ohjelma sisältää kymmeniä konkreettisia toimenpiteitä, joilla tähän suuntaan päästään. Tavoitteena on yhdistää työttömien, työssäkäyvien ja yrittäjien edut kaikkien suomalaisten parhaaksi. Tie menestyvän Suomen rakentamiseksi on löydettävissä vain yhdessä sopien.

 

Onnistuminen sopimisessa, uudet investoinnit ja työpaikat auttavat saamaan velkaantumisen kestävästi kuriin ensi vaalikaudella. Velkaantumisen pysäyttäminen on tehtävä talouden kasvua ja työllisyyttä tukien.

 

Nykyisenä kansanedustajana ja ehdokkaana näissä vaaleissa itsenä on helppo sitoutua tällaisiin tavoitteisiin.

 

Mutta olen suoraan sanoen hieman huolissani siitä repivästä ja vihaa lietsovasta keskustelusta, mitä tällä hetkellä valitettavasti vaalikentilläkin käydään. Mielestäni Timo Soini leikkii tulella, mutta pysyykö homma hänellä tai hänen joukoillaan käsissä? Jos luodaan katkeruuden ja vihan ilmapiiri, jossa ihmiset laitetaan toisiaan vastaan, mitä on sen tien päässä? Kyllä yhteiskuntaa on viisaampaa rakentaa toisella tavalla.

 

Jos Keskusta menestyy vaaleissa, olisi mahdollista Mari Kiviniemen johdolla rakentaa tulevasta hallitusohjelmasta eräänlainen yhteiskuntakuntasopimus. Runko voisi olla tässä kuvatun kaltainen, mutta totta kai myös muiden näkemyksiä pitää huomioida. Oleellista olisi nyt mielestäni rakentaa Suomeen sovinnon ja yhdessä tekemisen ilmapiiriä.

 

Itse olen niihin talkoisiin valmis.