Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

KIRJALLINEN KYSYMYS

Pentutehtaiden valvonta Suomessa

Eduskunnan puhemiehelle

 

Pentutehtailu eli koiran- ja kissanpentujen tuottaminen epäasiallisissa oloissa on tunnistettu ilmiö myös Suomessa. Usein koiria tuodaan Suomeen Viron kautta muualta Baltiasta ja Venäjältä. Tyypillistä pentutehtaiden toiminnalle on eläinten hoidon räikeä laiminlyönti. Eläimet lisääntyvät tehtaissa jatkuvasti, niitä pidetään ahtaissa kuljetushäkeissä tai kosteilla kellarilattioilla, joita ei siivota lainkaan. Eläinten rokotukset ja matokuurit jätetään hoitamatta kustannuksellisista syistä. Eläimet pääsevät lisääntymään holtittomasti ja ovat usein lähisukua keskenään. Tämän seurauksena ne kärsivät allergioista, tulehduksista ja luusto-ongelmista koko elämänsä ajan.

 

Eläinten välittäjien myynti-ilmoittelu tapahtuu lähinnä internetin ilmaispalstoilla ja heidän yhteystietonsa ovat salaisia. Välittäjän ja ostajan tapaamiset sovitaan muualle kuin pentutehtaaseen jolloin ostaja ei pääse näkemään eläinten oloja. Myyjää ei saada vastuuseen laiminlyönneistä, koska puutteelliset yhteystiedot mahdollistavat anonyyminä pysymisen.

 

Ostaja ei yleensä ole tietoinen pentutehtaasta hankitun eläimen alkuperästä ja joutuu pettymään, kun eläin osoittautuukin sairaaksi. Myös kustannukset kasvavat, kun eläintä joudutaan hoidattamaan eläinlääkärillä myyjän laiminlyöntien vuoksi. Suomeen salakuljetettujen pentujen riskinä on myös raivotaudin ja heisimadon mukana leviävän ekinokokki-loisen levittäminen.  

 

Pentutehtaiden kaltaisesta eläinrääkkäyksestä tulisi langettaa sen tekijöille mittavat rangaistukset ja elinikäinen eläintenpitokielto.

 

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mitä hallitus aikoo tehdä laittoman pentutehtailun kitkemiseksi?

 

Helsingissä 2 päivänä toukokuuta 2011

Antti Kaikkonen /kesk