Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

 

Kolumni mm. Keski-Uusimaassa ja Iltalehti.fi –blogina / toukokuu 2011

Antti Kaikkonen: Säätytalon säpinät

 

Eduskuntavaalijytkyn ja jääkiekkojytkyn jälkeen katseita kannattaa kääntää nyt Säätytalon suuntaan. Säätytalohan on 120 vuotta vanha säätyvaltiopäivien pitopaikka Helsingin Kruununhaassa. Tavaksi on nimittäin muodostunut käydä neuvottelut hallitusohjelmasta siellä. Ja neuvottelut ovat nyt käynnissä.

 

Lähipäivien aikana rakennetaan hyvin pitkälle Suomen politiikan suunta alkaneelle vaalikaudelle. Se, mitä hallitusohjelmaan kirjoitetaan, on tapana myös toteuttaa. Ja se, mitä sinne ei kirjoiteta, onkin jo paljon vaikeampi juttu polkaistavaksi liikkeelle. Siksi hallitusohjelmaneuvottelut ovat äärimmäisen tärkeät.

 

Olen itse päässyt osallistumaan kaksi kertaa hallitusohjelmaneuvotteluihin yhtenä puolueeni nimeämänä neuvottelijana, vuoden 2003 vaalien jälkeen ja vuoden 2007 vaalien jälkeen. Jotakin voin tuolta pohjalta kertoa, mitä ovien takana tapahtuu.

 

Jokaisella neuvotteluihin osallistuvalla puolueella on omat tavoitteensa, mitä hallitusohjelmaan halutaan. Tämän lisäksi on joukko erilaisia muita hoidettavia asioita. Ministeriöt toimittavat neuvotteluihin luonnoksiaan ehdotuksiksi hallitusohjelmakirjauksiksi ja tämän lisäksi on iso joukko erilaisia etujärjestöjä, yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka haluavat edistää omia tavoitteitaan.

 

Säätytalolla kokoonnutaan eri aihekokonaisuuksien ympärille rakentuviin työryhmiin. Esimerkiksi hallitusohjelman sosiaali- ja terveyspolitiikkaa käsittelevään ryhmään kaikki puolueet nimeävät omat neuvottelijansa. Myös asiantuntijoita voidaan kuulla. Välillä pidetään taukoja ja käydään läpi asioita omissa puolueryhmissä. Töitä tehdään usein yötä myöten. Kokouksissa kahvia kuluu ja käynnissä on melkoinen säpinä. Työryhmät luonnostelevat omat ehdotuksensa kirjauksiksi hallitusohjelmaan. Lopulta puoluejohdot katsovat, että kokonaisuus on hyväksyttävissä ja hallitusohjelma valmistuu.

 

Toimittajat tekevät parhaansa urkkiakseen, miten neuvottelut sujuvat. Tapana on vastata, että ”hyvässä hengessä”, vaikka kulissien takana olisi kuinka kova nujakka tahansa. Asiakysymysten etenemisestä ei hiiskuta ulospäin.

 

Nyt neuvotteluihin lähdetään harvinaisen leveällä kuuden puolueen joukolla. Kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät, RKP ja Kristillisdemokraatit katsovat, mitä yhdessä saadaan aikaiseksi. Keskusta ja Perussuomalaiset jäävät oppositioon ja valmistautuvat esittämään aikanaan omat vaihtoehtonsa tulevan hallituksen politiikalle.

 

Saa nähdä, syntyykö hallitus todella peräti kuuden puolueen pohjalle. Voi olla, että neuvottelujen myötä joku putoaa poiskin. Se selviää lähipäivien aikana.

 

On vaikea ennakoida, mikä on noin kirjavan hallituksen yhteinen hallitusohjelma. Joitakin veikkauksia voi toki tehdä. Kuntien määrää karsitaan. Arvonlisäveroon ja pääomaveroon tulee korotus. Perusturvaan tulee jonkinlainen parannus. Yritystukia ja puolustusmenoja leikataan. Energiaveroja ei ainakaan lasketa. Helsingin seudulle luodaan metropolihallinto. 

 

Voipi olla, että moni uusi hallitusherra ja -rouva joutuu myös tinkimään vaalilupauksistaan.

 

Kohtapa näemme.