Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl
Share |

Kolumni Iltalehti.fi:ssä ja uusmaalaissa lehdissä 27.6.2011

Politiikan bestseller

 

Tämän viikon keskustelunaihe eduskunnassa on hallitusohjelma. Kyse on viimeinkin valmistuneesta politiikan bestselleristä, joka jokaisen politiikasta kiinnostuneen kansalaisen kannattaa lukea. 80-sivuiseen vihkoseen on koottu se, mitä Jyrki Kataisen hallitus aikoo tulevan neljän vuoden kautensa aikana tehdä. Mitä hallitusohjelmasta ei löydy, jää pääsääntöisesti tekemättä.

 

Ensituntumalta kokonaisuus vaikutti monin osin hyvältä, jopa johdonmukaiselta. Hallitus aikoo korjata useita yhteiskunnan epäkohtia ja joiltain osin jopa parantaa kansalaisten perusturvaa. Hyvä juttu.

 

Mutta tarkemmalla lukemisella paljastuu muutakin. Teos on kirjoitettu politiikan ja hallinnon slangilla, ja voi vaatia pienehköä harjaantumista ymmärtää, mitä milläkin termillä tarkoitetaan. Myös se, mitä lukee rivien välissä pitää löytää. Osin sen sisältöä pitää tässä vaiheessa vielä vain tyytyä arvailemaan. Otetaanpa muutama esimerkki.

 

”Hallitus toteuttaa vahvoihin peruskuntiin perustuvan kuntarakenneuudistuksen” tarkoittanee sitä, että hallitus lakkauttaa ainakin puolet Suomen nykyisistä kunnista. Myös Uudenmaan pienet kunnat kuuluvat nyt riskiryhmään.

 

”Oppilaitosverkoston kehittäminen” tarkoittanee koulujen lakkautuksia.

 

”Yhdyskuntarakenteen eheyttäminen” tarkoittaa maalle rakentamisen vaikeuttamista entisestäänkin.

 

”Otetaan käyttöön pankkivero” kuulostaa ensi alkuun hyvältä: pankit verolle. Mutta arvatkaapa vain, maksavatko veroa lopulta pankit vai niiden asiakkaat, tavallista asuntovelallista myöten?

 

Hallitusohjelma on väärällään erilaisia termejä, jotka eivät aukeudu monellekaan tavalliselle kansalaiselle. Mutta onhan se toki hyvä tietää, että ”sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista lainvalmistelussa jatketaan”.

 

Hallitusohjelman hyvistä asioista haluan antaa reilun tunnustuksen. Esimerkiksi pikavippilainsäädännön tiukentaminen ja nuorten yhteiskuntatakuun vahvistaminen ovat ilman muuta kannatettavia asioita. Samoin vanhuspalvelulaki, jos sille saadaan myös hyvä sisältö.

 

On myös oikein tavoitella valtiontalouden tasapainottamista. Kysymys kuitenkin kuuluu, ovatko keinot oikeita, oikeudenmukaisia ja riittäviä?

 

Kansalaisten arjen ja kukkaron kannalta olennaisin osuus taitaakin löytyä vasta hallitusohjelman liitteistä. Tarkkaavainen lukija löytää sieltä ison joukon veronkorotuksia ja leikkauksia. Esimerkiksi asuntovelan korkovähennystä leikataan, mikä tuntuu jokaisen asuntovelallisen kukkarossa. Hyvin toiminutta kotitalousvähennystä leikataan samoin tuntuvasti.

 

Leikkauksia näytetään kohdistavan vähän sinne tänne, jopa kansalaisten turvallisuuteen. Puolustusvoimilta ja poliisilta leikataan, samoin kehitysyhteistyöstä. Jopa opetuksesta leikataan, vaikka hyvä osaaminen eri aloilla on maamme pärjäämisen elinehto. Erityisen kylmää kyytiä kaiken kaikkiaan näyttäisi tulevan kunnille ja maaseudulle.

 

Uusia verojakin tulee. Jopa sanomalehdet pannaan verolle. Ja polttoaineiden ja alkoholin verotusta korotetaan. Ovat muuten tasaveroja - ne maksavat yhtä paljon niin köyhille kuin rikkaillekin.

 

Oma puolueeni päätyi vaalituloksen johdosta oppositioon. Sieltä tehtävämme on esittää hallituksen politiikalle vaihtoehtoja. Siinä näyttää töitä riittävän.

 

 

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on kansanedustaja Tuusulasta (kesk).