Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977205 kpl
Share |

Eturauhassyöpäseulontojen aloittaminen

Eduskunnalle

 

Eturauhassyöpä on länsimaiden yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain yli 5000 miestä ja se aiheuttaa syövistä toiseksi eniten kuolemia. Suomessa eturauhassyövän esiintyvyys on EU-maiden yleisin, noin 37 prosenttia kaikista miesten syövistä. Vaikka eturauhassyöpää pidetään vanhojen miesten sairautena, joka todetaan yleensä 71-vuoden iässä, tavataan sitä yhä nuoremmilla henkilöillä. Työikäisillä eturauhassyöpää todetaan joka vuosi 1500 tapausta, enemmän kuin mitään muita syöpiä. Eturauhassyöpään kuolee vuosittain noin 800 miestä.

 

Eturauhassyöpä täyttää suurelta osin ne ehdot, jotka seulottavalta sairaudelta vaaditaan. Sairauden varhaiseksi toteamiseksi on olemassa seulontamenetelmiä kuten seerumin psa-pitoisuuden määritys. Psa-testi on helposti tehtävä ja edullinen koe, joka ei itsessään anna vastausta syövän olemassaolosta, mutta tarjoaa viitteitä jatkotutkimuksia varten. Erityisen tärkeää psa-arvojen seuraaminen olisi riskiryhmillä kuten miehillä, joiden suvussa eturauhassyöpää esiintyy.

 

Martti Ala-Oppaan ja Timo Joensuun (Helsingin Sanomat 13.7.2011) mukaan eturauhassyövän seulonnalla voidaan pienentää kuolleisuutta yhtä paljon kuin mammografialla. Heidän mukaansa päätöstä seulonnoista on pitkään jarruttanut tieteellisen näytön puute siitä löydetäänkö sillä juuri vaaralliset syövät. On myös vedottu siihen, että monet miehet käyvät oma-aloitteisesti psa-testeissä. Väestöryhmien välillä on kuitenkin suuria eroja niin testeihin osallistumisen kuin niistä tietämisen välillä. Vuonna 2009 saatiin valmiiksi tutkimus, johon osallistui 180 000 ihmistä ja joka osoitti psa-seulontojen pienentävän eturauhassyövän aiheuttamaa kuolleisuutta yli 20 prosenttia. Seulontojen käynnistämisen ongelmana on Ala-Oppaan ja Joensuun mukaan myös iäkkäämmiltä miehiltä löytyvien, niin sanottujen kesyjen syöpien hoitaminen, mikä koetaan jopa turhana. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä taas ärhäkkäiden syöpien löytäminen varhaisvaiheessa parantaa mahdollisuuksia potilaan parempaan hoitoon. Myös kustannukset varhaisvaiheessa löydetyn syövän osalta ovat vain murto-osa levinneen syövän hoidon kustannuksista.

Seulontojen tuloksellisuudesta on lääketieteellistä näyttöä ja niiden käytölle olisi tilausta. Nykyisen tiedon valossa on epäoikeudenmukaista olla tekemättä miehille eturauhassyöpäseulontoja, joilla voitaisiin lievittää inhimillistä tuskaa ja loppupeleissä säästää myös hoitokustannuksissa.

 

 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

 

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin eturauhassyöpäseulontojen aloittamiseksi Suomessa.

 

Helsingissä 8. päivänä syyskuuta 2011

 

Antti Kaikkonen /kesk