Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl
Share |

Kolumni (vko 47, v. 2011) Keski-Uusimaa, Aamuposti, Uusimaa, Iltalehti.fi

Antti Kaikkonen: Kyyti kylmenee

Eduskunnassa väännetään parhaillaan kättä valtion ensi vuoden talousarviosta, eli budjetista. Valtiovarainvaliokunnan odotetaan tekevän muutosesityksensä marraskuun lopussa tai joulukuun alkupäivinä. Kovin suuria muutoksia hallituksen esitykseen ei ole luvassa, sillä hallituspuolueiden kansanedustajat tuntuvat sitoutuneen hallituksen linjaan. Ja kylmää kyytiähän tässä on luvassa.

 

Hallitus lätkäisee uuden yhdeksän prosentin veron tilattaville sanomalehdille, minkä johdosta tämänkin aviisin tilaushinta noussee. Samoin mm. partureiden ja kampaamoiden sekä pienkorjaamoiden verotus nousee tuntuvasti. Yrittäjät joutuvat tämän takia nostamaan hintoja.

 

Leikkauksiakin on luvassa aika lailla vähän sinne tänne. Kuntakenttä pannaan erityisen tiukoille, mikä tulee näkymään kuntapalveluissa ja kunnallisveroissa monissa Suomen kunnissa. Ehkä tällä valmistellaan jo massiivista kuntarakenneuudistusta. Helsingin kabineteissa piirrellään kuntakarttaa jo kovaa vauhtia uusiksi. Meille kuntalaisille ja kuntapäättäjille karttaesitys näytetään ilmeisesti tammikuussa.

 

Leikkauksista ei ole kovin paljoa puhuttu julkisuudessa, mikä on mielestäni erikoista. Pikku hiljaa siellä täällä vain aletaan havaita, että rahoitusasema heikkenee. Tämä koskee monia yhteiskunnan palveluita, ja mm. monien kansalaisjärjestöjen avustuksia. Samoin mm. kotitalousvähennystä leikataan, kuten myös asuntolainan korkojen verovähennysoikeutta.

 

Valtiomme velkaantuu tällä hetkellä kovaa vauhtia, ja siinä mielessä on ymmärrettävää ja tarpeellista, että taloutta tasapainotetaan. Kyse on kuitenkin arvovalinnoista. Ei ole ihan sama, mistä leikataan ja mitä veroja muutellaan. Sillä on aina vaikutuksensa kansalaisten elämään. Mielestäni erikoista on sekin, että hallitus tässä tilanteessa keventää työn verotusta. Veronkevennys tehdään velkarahalla.

 

Keskustan budjettivaihto on tehty eri tavalla. Keventäisimme pienituloisten työn verotusta, pitäisimme keskituloista verotuksen ennallaan ja kiristäisimme suurituloisimpien verotusta. Lisäksi tekisimme pienen korotuksen yleiseen arvonlisäverokantaan. Keräisimme myös entistä enemmän veroja ydinvoimayhtiöiltä ja monikansallisilta suuryrityksiltä.

 

Panostaisimme kuntapalveluihin enemmän kuin hallitus. Turvaisimme kuntien taloutta summalla, joka vastaa noin 8 000 opettajan, sairaanhoitajan tai lähihoitajan palkkauskustannuksia. Haluamme turvata lasten päivähoidon ja koulutuksen, terveyspalvelut ja ikäihmisten palvelut.

 

Uusia työpaikkoja synnyttäisimme panostamalla yrittäjyyteen, innovaatioihin, väylähankkeisiin, perustien- ja radanpitoon, laajakaistaan, korjausrakentamiseen, kotimaiseen ruokaan, uusiutuvaan energiaan ja muihin luonnonvaroihin sekä teollisuuteen.

 

Nostaisimme pienimmät vanhempainrahat työmarkkinatuen tasolle. Esitämme myös omaishoitajille  verovapautta. Keventäisimme ruuan verotusta, mikä halventaisi ruuan hintaa.

 

Budjettivaihtoehtomme on rakennettu valtiontalouden kannalta vastuullisesti. Valtio velkaantuisi Keskustan esityksillä joka päivä yli miljoona euroa vähemmän kuin hallituksen budjettiesityksellä.

 

Tuppaa olemaan niin, että vaikka oppositiopuolueet Keskusta ja Perussuomalaiset ovat tehneet omat budjettivaihtoehtonsa ja niistä joulukuussa äänestetään, niin takkiin taitaa tulla. Hallituspuolueet vievät esityksensä läpi enemmistönsä turvin.

 

Siitä huolimatta on tärkeää, että vaihtoehto on tarjolla. Kansalaisten pitää nähdä, että puolueilla on eroja.

 

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on kansanedustaja Tuusulasta (kesk).