Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977203 kpl
Share |

HS Mielipiteet 3.1.2012

Uuttamaata ei pidä pilkkoa

 

Hallituspuolueiden puoluesihteerit eivät päässeet sopuun vaalipiirijaon uudistuksista, ja nyt asia siirtyy ratkottavaksi hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken. On hämmästyttävää, että tällaiseen suomalaisen demokratian perusteita koskettavaan merkittävään uudistukseen ei ole otettu oppositiopuolueita mukaan.

 

Hämmästyttävää on sekin, että uudistuksen yhteydessä ollaan nähtävästi Uudenmaan vaalipiiriä vähin äänin jakamassa kahtia, ilman sen kummempaa kansalaiskeskustelua.

 

Kun äänikynnyksen kannalta ongelmallisimpia ovat väestöltään pienet vaalipiirit, niin miksi ihmeessä hajotetaan sellainen vaalipiiri, jossa ison äänikynnyksen ongelmaa ei ole?

 

Uudenmaan vaalipiirin jakaminen haittaisi maakunnan kehittämistä. Syntyisi uusi, täysin keinotekoinen jakolinja. Uuttamaata ei voi jakaa millään luontevalla tavalla.

 

Alueellahan toimi ennen kaksi maakuntaliittoa, Uudenmaan liitto ja Itä-Uudenmaan liitto. Kun liitot yhdistettiin taannoin, yleisesti kiiteltiin maakuntien rajan poistumista vaalipiirin sisältä. Ja nyt vain vähän myöhemmin jo puuhataan uutta rajaa johonkin toiseen kohtaan.

 

Jos vaalipiiri jaetaan esimerkiksi itäiseen ja läntiseen osaan, hajotettaisiin samalla Helsingin seudun metropolialue uudella jakolinjalla. Samoin kävisi myös, jos Espoo, Vantaa ja Kauniainen muodostaisivat oman vaalipiirinsä. Koska Helsingin kaupunki on jo oma vaalipiirinsä, jakautuisi Helsingin seutu jo peräti kolmeen vaalipiiriin! Tämä ei ainakaan edistäisi alueen tasapainoista kehittämistä tai yhteistyötä alueella.

 

Uudenmaan vaalipiirin jakaminen olisi täysin keinotekoinen ratkaisu, joka loisi haitallisen uuden rajalinjan Uudenmaan maakunnan sisälle. Se haittaisi alueemme kehittämistä. Ehjää ei pidä rikkoa. Uudenmaan vaalipiirin jakamisesta on syytä luopua.

 

 

Antti Kaikkonen

kansanedustaja (kesk)

Tuusula