Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

KIRJALLINEN KYSYMYS

Rikoksen aikeen kriminalisointi pedofiliatapauksissa

Eduskunnan puhemiehelle

 

Lakiehdotuksen eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoinnista on tarkoitus valmistua vuoden 2012 maaliskuun lopussa. Vakavat rikokset tarkoittavat tässä yhteydessä henkirikoksia ja törkeää ryöstöä. Hallituksen esityksen luonnosta on laatimassa työryhmä, jonka on pitänyt myös arvioida voidaanko valmistelun rangaistavuus liittää henkirikosten ja törkeiden ryöstöjen lisäksi myös törkeisiin pahoinpitelyihin.

 

Suomen lainsäädännössä ei ole tällä hetkellä yleistä säännöstä rikosten valmistelusta. Oikeusministeriöstä maaliskuussa 2011 valmistuneessa arviomuistiossa (Eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisointi) todetaan, että törkeän ryöstön, henkirikosten ja törkeän pahoinpitelyn valmistelun kriminalisointi on mahdollista vain erittäin tarkasti määritellyin rajauksin ja ehdoin.

 

Helsingin Sanomat uutisoi 13.3.2012 aiheeseen liittyen, että lakiin on mahdollisesti tulossa pykälä, jossa mm. panttivangin ottamisen valmistelu kriminalisoidaan Suomessa. Lain valmistelu ei ole yksinkertaista, sillä tulevan lain tarkoittamat tapaukset ovat tyypillisesti yhteiskuntaa kuohuttavia, näyttäviä, rikoksia. Erityistä hankaluutta aiheuttavat rajanveto-ongelmat sille, mikä on valmistelua ja mikä ei. Lakitekstissä ei todennäköisesti tulla määrittelemään, mikä toiminta on valmistelua, jolloin vältytään vaikeimmilta tulkintaongelmilta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan valmistelun rangaistus tullaan todennäköisesti sitomaan aseen tai muun hengenvaarallisen esineen hallussapitoon ja näin ollen aikomukseen tehdä rikos.

 

Tuleva lakiehdotus eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoinnista kattaa henkirikosten ja törkeiden ryöstöjen valmistelun. Lain kattavuus on vain edellä mainitut rikokset sisältäen heikko, sillä se sulkee näin ollen pois esimerkiksi pedofiilien toiminnan. Nykyinen lainsäädäntö antaa pedofiileille mahdollisuuden houkutella lapsia kyytiin ilman, että siitä seuraa minkäänlaista rangaistusta. Vaikka lapsi ei menisi aikuisen houkuttelijan kyytiin ja vaikka tämä rikosta aikonut tavoitettaisiin, ei poliisilla ole valtuuksia muuta kuin puhutella tekijää ja seurata tilannetta. Rikokseksi katsotaan tapahtuvan vasta silloin, kun lapsi nousee kyytiin. Laki on puutteellinen huomioidessaan vain henkirikosten ja törkeiden ryöstöjen valmistelun. Siinä tulisi ottaa huomioon myös lapsiin kohdistuvien rikosten suunnittelu.

 

 

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta vakavimpien rikosten valmistelun kriminalisoinnissa otetaan huomioon myös lapsiin kohdistuvien rikosten suunnittelu?

Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2012

 

Antti Kaikkonen /kesk