Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl
Share |

Helsingin Sanomat, mielipidekirjoitus 14.4.2012

Missä Vantaan päättäjien johdonmukaisuus?

 

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan (HS 13.4.) päättäjät Vantaalla havittelevat pohjoisia naapureitaan Nurmijärveä, Tuusulaa ja Keravaa osaksi Vantaata. Pääteltävissä on, että myös palaset niistä kelpaisivat monille Vantaan päättäjille.

 

Vantaalle sen sijaan kuntaliitos Helsingin kanssa ei käy, eikä neljän kunnan liitos Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kanssa. Logiikka tuntuisi olevan se, että Vantaalle sopii kuntaliitokset ja kuntarajojen muutokset, jos se itse saa olla liitosporukan kuningas. Tässä valossa Vantaan kaavailut näyttävät lähinnä siltä, että osa Vantaan päättäjistä hamuaa määräysvaltaansa lisää pinta-alaa ja väestöä.

 

Eihän tällainen ajattelu mitenkään vierasta ihmiskunnassa ole, mutta sen oikeudenmukaisuus on toinen juttu.

 

Vantaan päättäjien aivoitukset ovat tyypillistä kehyskuntakateutta, jota on nähtävissä myös joidenkin Helsingin päättäjien puheissa. Kun kehyskunnat pärjäävät paremmin kuin pääkaupunkiseudun isot kaupungit, pitää asiat heidän mielestään järjestää uudelleen. Ratkaisuksi tarjotaan sitä, että hyvin toimivat kehyskunnat pitää nyt jotenkin liittää ja johonkin.

 

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkisen (kok) ajatus Nurmijärven, Keravan ja Tuusulan liittämiseksi Vantaaseen nousee tähänastisen kuntakeskustelun kärkijoukkoon, tosin huonoimmasta päästä. Syntyisi vaikeasti hallittava, historiaton ja luonnoton kuntamöhkäle, jolla olisi aika vähän yhteistä. Tuusulan ja Keravan läheisin yhteistyökumppani Järvenpää unohtuisi omaksi saarekkeekseen möhkäleen sisälle. Mäkisen ajatus on tehty vain Vantaan näkökulmasta, ja siitäkin vinkkelistä ajatus on lyhytnäköinen. Mikään ei takaa, että tällainen möhkäle olisi asukkaiden kannalta jotenkin nykymallia parempi.

 

Kuntaliitoksia on viime vuosina tehty kuntien omilla päätöksillä kymmeniä. Nyt maan hallituksen kuntakohellus on lopettanut tämän vapaaehtoisuuteen perustuvan kehityksen. Pakkoliitosten uhalla nyt vängerretään väkisin erilaisia kuntaliitoksia, joiden toimivuudesta ei ole mitään takeita.

 

Tuusulalaisena kunnanvaltuutettuna ja aluetta tuntevana kansanedustajana voin ihan näppituntumalta kertoa Mäkiselle ja muille Vantaan päättäjille, että kuntaliitoksiin Vantaan kanssa ei meiltä päin löydy kannatusta. Muutoin toivotamme itsenäiselle Vantaalle ja vantaalaisille kaikkea hyvää ja jatkuvaa menestystä. Tehkäämme yhteistyötä vapaaehtoiselta pohjalta.

 

Antti Kaikkonen

kansanedustaja (kesk)

Tuusula