Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kansanedustaja Antti Kaikkonen Keskustan Vihreä Vappu –tilaisuudessa Hyvinkäällä 1.5.2012:

Mielenterveyspalvelut kuntoon

 

Vaikka tänään tällainen kaunis, aurinkoinen päivä onkin, huolen pilviä maamme ylle on nostanut eurooppalainen talouskriisi, joka ei tunnu taittuvan millään.

Hallituksessa ollessaan Keskusta halusi antaa mahdollisuuden kriisimaille laittaa asioitaan kuntoon. Siksi olimme mukana ensimmäisissä pelastuspaketeissa. Mutta asetimme myös ehdot: Jos talouskuri ei oleellisesti parane, ei apua enää tipu.

Tulokset ovat olleet vaihtelevia. Irlanti ja Portugali saattavat hyvässä lykyssä selvitäkin, mutta vakaalla pohjalla kumpikaan maa ei vielä ole. Kreikka on surkeassa jamassa. Vaikka maa ei ole tehnyt, mitä piti, on Kataisen ja Urpilaisen hallitus jatkanut maan tukemista. Kaiken lisäksi Espanja lähestyy rotkon reunaa.

Hallitus on hehkuttanut Kreikalta saatuja vakuuksia, vaikka ne ovat vain pisara valtameressä. Vasta vuosikymmenien päästä näemme, oliko niistä todella mitään hyötyä. Omituisinta on, että hallitus ei julkista kreikkalaispankkien kanssa tekemäänsä sopimusta. Suomalaisten kannalta olisi kohtuullista, että vakuussopimus julkistetaan. Jos se on niin hyvä kuin hallitusherrat ja rouvat väittävät, ei salaamiseen ole mitään syytä.

Ainoa kestävä tie ulos eurokriisistä on se, että kriisimaat laittavat nyt päättäväisesti ja ripeästi asiansa kuntoon. Kaikki muu on vain ajan ostamista. Se on vaikea ja kivinen tie, mutta se pitää nyt kulkea. Niin myös Suomi aikanaan teki, ja nousi 1990-luvun lamasta. Suomen esimerkistä kannattaisi Kreikan, Portugalin ja Espanjankin ottaa mallia.

Hyvät kuulijat,

puhuessani täällä vuosi sitten, oli hallituksen muodostus vielä kesken. Juuri silloin näytti jopa siltä, että perussuomalaiset olisivat nousseet hallitusvaltaan yhdessä kokoomuksen ja sosialidemokraattien kanssa. Lopulta perussuomalaiset päättivät jäädä hallituksen ulkopuolelle. Ehkä se oli järkevä vaihtoehto.

Kataisen sinipunahallitus on jo vajaan vuoden aikana ehtinyt syödä keskeiset vaalilupauksensa. Eurolinjan piti kiristyä - mutta se on löystynyt. SDP:n keskeinen vaalilupaus oli, että arvonlisäveroja ei nosteta. Mutta niitä nostetaan. Kokoomus taas vannoi, että palkkatulon verotusta ei nosteta. Mutta sitä nostetaan. Kuntien palvelut piti turvata - mutta sen sijaan kuntakenttään on iskemässä kaikkien aikojen täystuho, joka vie palvelut monen kuntalaisen ulottuvilta. Missä on äänestäjän kuluttajansuoja?

Tavallinen palkansaaja, eläkeläinen tai opiskelija tulee huomamaan hallituksen politiikan hedelmät nousevina hintoina. Ruoka kallistuu, lääkkeet kallistuvat, joukkoliikenne kallistuu. Keskustan mielestä tämä ei ole oikeudenmukaista. Verot pitäisi asettaa maksukyvyn mukaan. Rikkailla on enemmän varaa maksaa veroja, pienituloisilla ja keskituloisilla on usein tiukempaa. Tämä pitäisi huomioida kaikessa päätöksenteossa. Kohtuus kaikessa.

Erityisen kohtuuttomalta tuntuu hallituksen tapa runnoa kuntakenttää yhteen nippuun. Hallituksen työryhmän esitys 70 jättikunnasta on suorastaan suuruudenhullu. Se perustuu uskoon siitä, että suuret kaupungit pystyvät järjestämään palvelut asukkaille pieniä paremmin. Tutkittu tieto ja käytännön kokemukset eivät tue tätä näkemystä. Usein palveluiden järjestäminen on lopulta kalleinta juuri suurimmissa kaupungeissa. Syntyy massiivinen väliportaan hallinto, byrokratiaa ja tehottomuutta. Palveluiden taso laskee.

Kuntaliitokset voivat olla paikoin järkeviäkin hankkeita, mutta nyt Helsingin kabineteissa on piirretty kuntakartta, joka ei ole käyttökelpoinen. Se onkin syytä pikimmiten upottaa Suomenlahden syvänteeseen ja aloittaa kuntien palveluiden turvaaminen puhtaalta pöydältä ja yhteistyössä kuntien kanssa. Uudistuksia ja yhteistyötä tarvitaan, mutta runnomalla ei synny kuin ruhjeita. Hallituksen kuntauudistuksessa on nyt syytä viheltää peli poikki. Kuntakarttojen sijaan olisikin tärkeä nyt nopeasti keskittyä siihen, miten turvataan kansalaisille tärkeät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Erityisen tärkeää olisi kiinnittää huomio ikäihmisten vanhuuden turvaan. Olen huolissani siitä, että hallituksen suureen ääneen lupailema vanhuspalvelulaki uhkaa jäädä torsoksi. Lakiin ei ole tulossa vähimmäismäärää vanhustenhoidon henkilökunnasta. Tämä on ollut monelle vanhusten asiaa ajavalle kansalaisjärjestölle raju pettymys. Jos hallitus ei saa sitä aikaiseksi, täytyy eduskunnan pitää huoli siitä, että vanhusten hoidon hyvä taso turvataan koko maassa. Tällä hetkellä näin ei kaikkialla ole. Siksikin tarvitaan vahva laki ikäihmisten turvaksi. He ovat taatusti ansainneet hyvän ja ihmisarvoisen vanhuuden.

Hyvät kuulijat,

varmasti monien mieltä on viime viikkojenkin aikana painanut kysymys siitä, miten suomalaiset voivat. Olemme nähneet liian monta uutista käsittämättömistä perhesurmista ja muista väkivallanteoista. Joitakin päiviä sitten Varkaudessa puukotettiin kuoliaaksi nuori tyttö. Puukottaja kertoi motiivikseen sen, että halusi päästä hoitoon. Puukottaja ei tuntenut uhria entuudestaan. Muutama vuosi sitten Keravalla tapahtui samantapainen surmatyö, jossa uhrina oli 14-vuotias tyttö.

Nyt on välttämätöntä katsoa, että mielenterveyspalvelumme toimivat kunnolla. Silloin kun hoidon tarvetta on, sitä on kerta kaikkiaan saatava.

Terveydenhoitojärjestelmämme tuntuu toimivan kohtalaisen hyvin, silloin kun vaikkapa käsi menee poikki. Kyllä se paikataan kuntoon. Mutta mielenterveyden ongelmiin hoidon saaminen tuntuu olevan vaikeampaa. Tämä asia pitää saada paremmalle tolalle.

Mutta mikään laki ja asetus ei pysty takaamaan, että kaikki suomalaiset voisivat aina hyvin. Sellaista nappia ei kansanedustajilla ole käytössään, jolla kaikki ongelmat poistuisivat. Siksi haluan painottaa myös yksilön vastuuta. Meistä itse kukin voi kiinnittää huomiota siihen, miten lähipiirimme voi. Jos jollakin on ongelmia, häntä on autettava tai ainakin ohjattava avun luo. Ja voisimme entistä rohkeammin puuttua myös niihin tilanteisiin, joissa kyse ei välttämättä edes ole lähipiiristämme tai sukulaisistamme. Täällä Hyvinkäänkin kaduilla kävelee monta yksinäistä ihmistä. Voisimmeko huomioida heitä jotenkin, edes joskus?

Uskon siihen, että jokaisen ihmisen ratkaisuilla on lopulta merkitystä siihen, minkälainen yhteiskunta tämä on. En halua, että Suomesta tulee vihan ja pahoinvoinnin yhteiskunta, jossa heikoimmista ei välitetä.

Me voimme tehdä nykyistä paremman, hyvin voivien ihmisten yhteiskunnan. Toivon, että jokainen voi voisi kantaa näissä talkoissa kortensa kekoon. Jokaista tarvitaan.

Ja hyvät ystävät, lopuksi vielä, uskon, että myös Keskustaa tarvitaan.

Keskustan ihmisyyttä, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta kunnioittava arvomaailma on kestävä. Arvostamme työteliäisyyttä, yrittäjyyttä ja omatoimisuutta - ja haluamme auttaa heikommassa asemassa olevia. Haluamme turvata hyvän elämän mahdollisuudet suomalaisille vauvasta vaariin. Haluamme turvata elämisen edellytykset ihmisille etelästä pohjoiseen - kaupungeista maaseudulle. Arvostamme luontoa ja haluamme pitää sen kunnossa myös tuleville sukupolville. Hyvät kuulijat, minä uskon, että näille arvoille on käyttöä vielä tulevaisuudessakin.

Näillä sanoilla haluan toivottaa kaikille läsnäolijoille oikein hyvää ja aurinkoista vappua ja entistä parempaa jatkoa tälle vuodelle!

 

Lisätietoja:       Antti Kaikkonen, puh. 050 511 3160