Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl
Share |

KIRJALLINEN KYSYMYS

Helsingin Lastenklinikan tilanne

Eduskunnan puhemiehelle

 

Helsingin Lastenklinikalla hoidetaan lapsia ympäri Suomea. Lastenklinikan olot eivät valitettavasti vastaa nykypäivän vaatimuksia. Klinikan hoito-olosuhteet ovat itse asiassa olleet vanhanaikaiset jo vuosikymmenten ajan ja olosuhteissa ei ole tapahtunut noteerattavia muutoksia vuosikausiin. Vanhemmat kokevat, että tehohoitoa vaativat vastasyntyneet vauvat joutuvat riskialttiiksi infektioille liian ahtaissa tiloissa. Yhden hengen huoneissa näiltä ongelmilta voitaisiin välttyä. Vauvoja joudutaan siirtämään myös osastoille, joilla ei ole valmiuksia tehohoitoon. On myös riskialtista, jos riskisynnyttäjiä on pakko lähettää Turkuun tai Kuopioon synnyttämään.

 

Ilmastointi on klinikalla retuperällä, mistä seuraa se, että kesällä huoneissa on tukahduttavan kuumaa. Talvella tiloissa kärsitään kylmyydestä. Lastenklinikalla on ollut ongelmia myös vesivahinkojen ja paloturvallisuuden kanssa. Nykyaikaisia automaattisia sammutusjärjestelmiä klinikalta ei löydy ja tulipalo olisikin todella suuri katastrofi ahtailla käytävillä.

 

Nykyisten suositusten mukaan vanhempien olisi hyvä olla hoidossa mukana mahdollisimman paljon. Lastenklinikalla se ei ole tilanpuutteen vuoksi mahdollista. Suunnitelmissa ollut uuden teho-osaston rakentaminen Naistenklinikan synnytysosaston yläpuolelle on säästösyistä siirtymässä pitkälle tulevaisuuteen. Synnyttäjien määrä pääkaupunkiseudulla tulee lisääntymään. Siksi onkin huolestuttavaa, että Husin hallitus ei pidä kiinni yli kymmenen vuotta sitten tekemästään rakennuttamispäätöksestä. Asialla on todellinen kiire. Vastasyntyneiden teho-osastolla hoidetaan noin 500 potilasta vuodessa. Heistä pikkukeskosia on noin 150. Paikkoja heille on 14. Tilanne on katastrofaalinen ja häpeällinen. Vastasyntyneiden teho-osasto ei saa jäädä muiden hankkeiden jalkoihin.

 

Ei ole millään mittarilla hyväksyttävää, että Lastenklinikalla kärsitään tilan puutteesta, sisäilmaongelmista, paloturvallisuusriskeistä, infektioriskeistä ja niin edelleen. Tehohoidon tulokset ovat vielä nykyisellään hyväksyttävällä tasolla, mutta tulevaisuudessa laatua ei voi taata, mikäli nykytilanteeseen ei puututa.

 

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä Helsingin Lastenklinikan olojen parantamiseksi?

 

Helsingissä 22. päivänä toukokuuta 2012

 

Antti Kaikkonen /kesk