Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Iltalehti.fi -kolumni 27.8.2012 Antti Kaikkonen:

Taas piirretään kuntarajoja

Hei sinä Helsingin seudulla asuva! Tunnetko seuraavan porukan: Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen, VTM Pekka Myllyniemi, toimitusjohtaja Aija Tuimala ja VTM Juhani Turunen? Ei, he eivät ole ehdokkaina syksyn kunnallisvaaleissa. Silti heillä taitaa olla enemmän vaikutusvaltaa kuntasi tulevaisuuteen, kuin yhdelläkään alueen kuntavaaliehdokkaista.

Jos et heitä tunne, niin ainakin heidän työnsä jälki tulee vielä tutuksi.

He nimittäin piirtävät kotikuntasi rajat uusiksi.

En kyllä minäkään heitä sen paremmin tunne. Mutta varmaan ovat viisaita miehiä ja naisia. Joka tapauksessa kuntaministeri Henna Virkkunen nimesi heidät tekemään selvityksen metropolialueen uudeksi kuntarakenteeksi. Nykyinen rakenne ei ministerille eikä hallitukselle tunnu kelpaavan.

Selvityksen alla olevalla metropolialueellahan tarkoitetaan pääkaupunkiseutua ja sen kehyskuntia, yhteensä 14 kuntaa.

Em. joukkion tehtävä on tehdä selvityksensä 31. tammikuuta mennessä. Näin kuntavaalien tärkein kysymys jääkin pureskeltavaksi vasta reilusti vaalien jälkeen. Mahtaako olla sattumaa?

Viimeksihän meille tarjottiin valtakunnallisesti uutta kuntakarttaa, jossa oli noin 70 suurkuntaa. Tälläkin kertaa tarkoitus on lakkauttaa suurin osa Suomen kunnista. Tällä kertaa hanke yritetään myös viedä maaliin, eli sikäli asiaan kannattaa suhtautua vakavasti.

Kansanvallan kannalta en pidä kovin hyvänä sitä, että kuntien tai kuntalaisten mielipidettä tässä ei näköjään paljon kysellä, tai ainakaan sillä ei näytä olevan merkitystä. Kevään kuntakierroksen saldohan oli, että enimmäkseen kunnat eivät nähneet kuntaliitoksia tarpeelliseksi. Muuhun yhteistyöhön ollaan kyllä valmiita. Mutta silti kuntaliitoksia ajetaan taas kuin käärmettä pyssyyn.

Kuntaliitoksissa voi toki olla joissain tapauksissa järkeä. Niitä tehtäköön jatkossakin siellä, missä niin viisaaksi arvioidaan, vapaaehtoiselta pohjalta. Mielestäni myös kunnalliset kansanäänestykset olisivat paikallaan ennen liitoksia.

Mutta nyt maan hallitus näyttää lähtevän siitä, että kuntaliitos on ainoa oikea vaihtoehto kaikkialla Suomessa. Tällaiselle ideologiselle linjalle on tosin vaikeaa löytää kovin paljoa järkiperusteita.

Eivät Suomen suurimmat kaupungit ole mitenkään erityisen tehokkaita palvelutuotannossaan. Jos kustannukset jaetaan asukasta kohden, esimerkiksi Helsingin seudun kehyskunnat pärjäävät vertailuissa yleensä paremmin kuin vaikkapa Helsinki tai Vantaa. Näyttää siltä, että suuriin kaupunkeihin syntyy väliportaan hallintoa ja byrokratiaa – ei mitään erityistä tehokkuutta.

Hallintokulut muodostavat vain 2-3% kuntien kustannuksista. Hallintoa tarvitaan myös kuntaliitoksen jälkeen. Kuntaliitoksilla ei kuntien talouksia pelasteta. Oleellista on löytää hyvät toimintatavat ennen muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Kuntavaaleissa alussa mainitsemaani nelikkoa ei voi äänestää, tai olla äänestämättä. Sen sijaan voi äänestää sellaisia ehdokkaita, jotka ajattelevat kotikuntasi parasta.

On silläkin merkitystä.