Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977205 kpl
Share |

Tiedote 14.9.2012: Yhteisvastuullinen pankkiunioni Suomen edun vastainen

Eduskunnan Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) pitää Euroopan komission suunnitelmia pankkiunionin luomisesta kunnianhimoisena suunnitelmana, jonka yksityiskohdista tarvitaan paljon lisätietoa ennen lopullista päätöksentekoa.

-Pidän pankkiunionin ensimmäistä askelta, pankkivalvonnan luomista Euroopan keskuspankin alaisuuteen, perusteltuna toimenpiteenä vakauttaa eurooppalaista pankkisektoria, palauttaa luottamusta ja torjua ennalta ongelmia. Järjestelmää rakennettaessa on kuitenkin annettava kansallisille valvontaviranomaisille edellytykset hoitaa täysimääräisesti tehtäväänsä, sillä paikallisten olosuhteiden ja pankkien toimintaympäristön tuntemus on edellytys onnistuneelle valvonnalle. Keskitetyn eurooppalaisen pankkivalvonnan roolina on olla tukena paikalliselle toiminnalle, Kaikkonen esittää.

Kaikkosen mukaan pankkiunionin mahdolliset ongelmat liittyvät mahdollisesti yhteisvastuullisesti toimivan talletussuojan ja kriisinratkaisun järjestelmiin.

-Suomen hyvin hoidettua ja vastuullisesti valvottua pankkisektoria ei saa vetää mukaan eteläisen Euroopan pankkisektorin ongelmiin. Eurooppalaisen pankkisektorin yhteisvastuulliset vakauttamistoimet ovat tulevaisuudessakin Suomen edun vastaisia. Pankkien omistajien ja pankkien kotivaltioiden on kannettava vastuu pankkiensa toimintakyvystä, Kaikkonen vaatii.

Kaikkosen mukaan Euroopan unionia kehitetään nopeaa tahtia kohti tiivistettyä talousunionia.

-Meneillään olevassa talousintegraatiossa on hyviäkin puolia, kuten talouskurin parantaminen fiskaalisopimuksella, mutta toisaalta talouden ehdoilla etenevä kehitys on johtamassa keskitettyyn järjestelmään, jossa talouspolitiikan päätäntävaltaa ollaan siirtämässä kansallisista käsistä yhteiseen päätöksentekoon, Kaikkonen epäilee.

-Nyt myös Suomelta edellytetään kokonaisnäkemystä unionin kehittämisen suunnasta. Pala palalta erilaisiin esityksiin reagoiminen ei muodosta johdonmukaista suomalaista näkemystä unionin tulevaisuudesta, sen tien päässä voi olla unioni, joka ei ole Suomen edun mukainen. Jyrki Kataisen hallituksen olisi syytä tuoda eduskunnan käsittelyyn EU-tulevaisuusselonteko Suomen EU-tavoitteista ennen kuin unionin perussopimusuudistus käynnistyy, Kaikkonen vaatii.

 

Lisätietoja: Antti Kaikkonen, 050 – 511 3160