Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Iltalehti.fi -blogi 18.10.2012:

Tavallista tärkeämmät kuntavaalit

Käynnissä ovat tärkeimmät kuntavaalit pitkään aikaan. Nyt otetaan aivan käytännössä kantaa jokaisen suomalaisen kotikunnan tulevaisuuteen. Tuetaanko maan hallituksen kuntaliitoslinjaa, vai annetaanko kunnille itselleen vapaus päättää itsenäisyydestään?

Hallituksen piiristä on sanottu, että pakkoliitoksia ei ensisijaisesti ajeta. Ei ehkä ensisijaisesti, mutta siellä se oven takana tuntuu luuraavaan. Jos kunnat eivät tee kuntaliitoksia vapaaehtoisesti, otetaan sitten järeämmät keinot käyttöön. Tämä tarkoittaa mm. erittäin kylmiä leikkauksia kuntien talouteen, jolloin kunnilla alkaa olla vaikeuksia järjestää edes lakisääteisiä palveluita. 

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) on arvioinut, että tämän myräkän jälkeen jäljellä voisi olla noin 90-120 kuntaa. Tämä tarkoittaisi yli 200 kunnan lakkautusta. Miten käy Sinun kuntasi?

Jos joku Helsingin seudulla luulee, että tässä hallituksen kuntauudistuksessa yhdistetään vain maaseudun pieniä kuntia, hän on väärässä.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) on jo nimennyt neljä selvitysmiestä tekemään esitystä uudeksi kuntarakenteeksi Helsingin seudulla. Tavoite on selkeä. Nykyinen kuntarakenne ei ministerille eikä hallitukselle kelpaa. Tämä sitten vaan terveisinä vaikkapa Nurmijärvelle, Vihtiin tai Tuusulaan. Esitys tosin julkistetaan vasta joskus kuntavaalien jälkeen, niin kuin oli arvattavissa.

Hallitus on luvannut esittää oman mallinsa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ennen kuntavaaleja. Tätä kirjoitettaessa tuota mallia ei ole vielä näkynyt eikä kuulunut. Kuntavaalien ennakkoäänestys on muuten käynnissä.

Aika moni on jo joutunut äänestämään sokkona, ilman tietoa siitä, miten hallitus aikoo järjestää ihmisille tärkeät sosiaali- ja terveyspalvelut. Uudistuksen suuntaviivat, yksityiskohdista puhumattakaan, tulevat liian myöhään kuntavaaleja ajatellen.

Perussuomalaisten malli sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä on jäänyt aika monelle epäselväksi.

Keskusta on esittänyt oman mallinsa. Siinä tarjotaan kunnille mahdollisuus jatkaa halutessaan itsenäisenä. Kuntaliitoksia saa toki tehdä kaikkialla, missä se koetaan järkeväksi. Kunnat päättävät siitä asiasta itse. Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maakunnallisesti. Vaikka niitä järjestetään yhteistyössä, palvelut ovat jatkossakin tarjolla lähellä, kotikunnassa. Terveyskeskusta ei tarvitse hakea kaukaa, ja lääkäriin pääsee.

Haluamme turvata ihmisten lähipalvelut ja vastustamme kuntien pakkoliitoksia.

Jos Keskusta saa kuntavaaleissa vahvan tuloksen, on hallituksen harkittava kuntien lakkauttamislinjaansa vielä kerran. Jos hallituspuolueet voittavat vaalit, seurauksena on palveluiden keskittäminen ja iso joukko kuntien pakkoliitoksia.

Nämä ovat tavallista tärkeämmät kuntavaalit. Kannattaa käydä äänestämässä.