Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Puhe Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssin juhlaseminaarissa Helsingissä 2.11.2012:

Sähköinen äänestys käyttöön Suomessa!

Suomalaisen kansanvallan perusta heikkenee äänestysaktiivisuuden laskun myötä. Tämän syksyn kuntavaaleissa äänensä käytti vain 58,3 % äänioikeutetuista. Laskua edellisiin kunnallisvaaleihin oli 3,0 prosenttiyksikköä. Trendi on ollut samansuuntainen useissa muissakin vaaleissa. On syytä ryhtyä toimiin äänestysaktiivisuuden kohottamiseksi. Yksi hyvä keino olisi mahdollistaa äänestys sähköisesti internetissä.

Suomi on nopeiden internetyhteyksien määrässä mitattuna jo maailman huippuluokkaa ja sitä hyödynnetään monilla aloilla tehokkaasti. Merkittävät pankkiasiatkin voidaan hoitaa internetissä. Kuitenkaan internetissä tapahtuva äänestäminen valtiollisissa vaaleissa ei ole mahdollista. Tällä hetkellä internetäänestämisen mahdollistamista ei edes suunnitella Suomessa. Perusteena on käytetty muun muassa sitä, että perinteinen järjestelmä toimii tarpeeksi hyvin.

Internetäänestämisen mahdollistamisessa ei kuitenkaan pidä olla kyse perinteisen järjestelmän korvaamisesta, vaan uudesta äänestystavasta vanhan rinnalla äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi. Nettiäänestys voisi innostaa erityisesti nuoria äänioikeutettuja äänestämään.

Naapurimaassamme Virossa internetäänestäminen on ollut mahdollista perinteisen lippuäänestyksen rinnalla jo vuodesta 2005 saakka. Vuoden 2011 parlamenttivaaleissa jo joka neljäs äänestäneistä käytti tätä vaihtoehtoa. Internetäänestäminen on Virossa helppoa ja nopeaa; siihen kuluu parhaimmillaan aikaa noin yksi minuutti. Sen on myös arvioitu lisänneen äänestysaktiivisuutta. Syytteet järjestelmän epäluotettavuudesta voidaan kumota, sillä Virossa vaalitarkkailijana toiminut ETY-järjestö arvioi järjestelmän luotettavaksi, vaikka näkikin siinä joitain kehitystarpeita.

Äänestysprosentin nostamiseksi ja demokratian vahvistamiseksi Suomen tulisi naapurimaamme Viron tavoin mahdollistaa internetäänestys jo seuraavissa valtiollisissa vaaleissa, eli vuoden 2014 Euroopan parlamentin vaaleissa, tai viimeistään vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Olen tänään jättänyt valtioneuvoston vastattavaksi kirjallisen eduskuntakysymyksen aihetta koskien.