Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kansanedustaja Antti Kaikkonen Kuopiossa 31.1.2009:

Hallituksen paketti vietävä pikavauhtia läpi eduskunnassa

Perjantaina 30.1. julkistettu hallituksen elvytyspaketti on odotettu piristysruiske Suomen taloudelle. Keskustajohtoinen hallitus pistää nytoikealla tavalla rasvaa kansantalouden rattaisiin. Lamaa torjutaan nyt monipuolisilla ja työllistävillä toimilla. Tehdyt ehdotukset on syytäkäsitellä pikaisesti eduskunnassa ja viedä ne eteenpäin. Lamaa ei voi jäädä odottamaan tumput suorina.

Taantuman vaikutuksia torjutaan nyt elvyttämällä rakennus- ja korjaustoimintaa, lisäämällä ja aikaistamalla väyläinvestointeja sekä alentamalla työvoimakustannuksia alentamalla työnantajan kansaneläkemaksua. Kela-maksun poisto helpottaa osaltaan myös kuntataloutta, ja auttaa turvaamaan kuntien palveluiden järjestämistä.

Perustienpitoon esitetään 50 miljoonaa euroa ja perusradanpitoon 21,5 miljoonaa euroa, mikä merkitsee huomattavaa korotusta. On erinomaista, että jo tänä vuonna saadaan tärkeitä väylähankkeita liikkeelle, kuten Kantatie 51 Kirkkonummella ja Valtatie 5 (Kallan sillat) Kuopiossa, sekä ratahankkeen Seinäjoki-Oulu jatkaminen.

Lisäksi tulossa on 10 prosentin korjausavustus asunto-osake- ja vuokra-asuntoyhtiöiden tänä vuonna alkaviin korjauksiin. Uusien vuokra-asuntojen rakentamiseen ja asuntojen korjaamiseen tulee myös tuntuvasti lisää rahaa. Kunnat saavat lisää valtionosuuksia perustamishankkeisiin, mikä käynnistää monta odotettua korjaushanketta eri puolilla Suomea. Samoin laajentunut kotitalousvähennys kannustaa kotitalouksia työllistämään entistä enemmän.

Pienimpiä eläkkeitä korotetaan: hallitus sitoutuu ottamaan käyttöön ns. takuueläkkeen 1.3.2011 lähtien. Tämän päivän rahassa takuueläke olisi 685 euroa kuukaudessa. Lisäksi indeksisuojan ulkopuolella olevat perusturvaetuudet eli vähimmäispäivärahat, lapsilisä, kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki sidotaan kuluttajahintojen muutosta kuvaavaan indeksiin. Ensimmäinen indeksikorotus tulee etuuksiin samaten 1.3.2011 lähtien. Nämä ovat erinomaisia ja tärkeitä perusturvan parannuksia. Pienituloisimpien tilannetta helpottaa myös ruuan verotuksen 5 prosenttiyksikön kevennys, joka tulee voimaan tämän vuoden syksyllä.

Talouden kehitystä on nyt seurattava erityisellä tarkkuudella. Tarpeen mukaan on varauduttava edelleen lisätoimiin laman torjunnassa. Suomea ei saa päästää suurtyöttömyyden tielle.

Lisätietoja:

Antti Kaikkonen, puh. 050 511 3160