Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys 18.12.2012:

Vihdin poliisiaseman toiminnan turvaaminen

Eduskunnan puhemiehelle

Poliisin hallintorakenneuudistusta (Pora III) suunnitteleva työryhmä on päätynyt esittämään Karkkilaan sijoitetun Vihdin poliisiaseman sulkemista ainoana poliisiasemana koko Suomessa. Syynä tähän, kuten muihinkin työryhmän esittämiin toiminnan uudelleenjärjestelyihin, ovat siitä aiheutuvat mahdolliset säästöt. On kuitenkin syytä epäillä, ettei niitä kyseisen poliisiaseman lakkauttamisella saada aikaan. Koska sisäasianministeri Päivi Räsänen on selkeästi ilmaissut, ettei rakenneuudistuksella heikennetä asiakkaiden palveluita ja poliisin toimintaa, aiheutuu pidentyneistä siirtymämatkoista lisäkustannuksia niin niihin kulutetun työajan kuin matkakustannuksien johdosta. Lisäksi alueen asukkaiden turvallisuudentunne heikkenee odotusaikojen pidentyessä ja poliisin paikallistuntemuksen vähentyessä.

Päinvastoin kuin nyt suunnitellaan, lakkauttamisen sijaan asema tulisi siirtää takaisin Vihdin Nummelaan, josta asema muutti kosteusongelmien vuoksi tilapäisesti Karkkilaan vuonna 2001. Koska uusia tiloja ei tähän mennessä ole löydetty, on poikkeusjärjestely jatkunut yli vuosikymmenen. Kuitenkin uusimpien tietojen mukaan Vihdin kunta olisi valmis osallistumaan tilakustannuksiin palveluiden säilyttämiseksi ja aseman siirtämiseksi takaisin Vihtiin (Vihdin uutiset, 30.11.2012). Tätä tukee myös sisäministeriön päätös vuodelta 2009, jolloin Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen perustamisen yhteydessä sovittiin yhden poliisiaseman sijoittamisesta Vihdin Nummelaan.

Alueen asukkaat ovat ilmaisseet tahtonsa selkeästi. Länsi-Uudellamaalla viime keväänä lyhyessä ajassa kerättyyn adressiin poliisiaseman säilyttämisen puolesta saatiin yli 9000 nimeä. Lisäksi Vihti kasvaa jatkuvasti muun metropolialueen tavoin, eikä poliisiaseman lakkauttamista voi perustella toiminnan vähäisyydellä. Sen toiminta-alueella tapahtui vuonna 2011 yhteensä 6 919 todettua rikosta. Lisäksi poliiseja tarvittiin lähes 10 000 muussa poliisiasiassa, muun muassa liikenneonnettomuuksissa, ilkivaltatapauksissa ja kotihälytyksissä.

Koska poliisiaseman lakkautus on vasta ehdotuksen tasolla, tulisi ehdotus hylätä ja sen sijaan suunnata työryhmän resurssit siihen, miten poliisiasema saataisiin siirrettyä takaisin Vihdin Nummelaan.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Miten hallitus aikoo varmistaa Vihdin poliisiaseman toiminnan turvaamisen jatkossa?

 

Helsingissä 18 päivänä joulukuuta 2012

Antti Kaikkonen /kesk