Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Helsingin Sanomat, Mielipide 12.3.2013:

Toisenlainen metropolivaihtoehto

Metropolialueen kuntarakenneselvittäjät tekivät sitten esityksensä. Alueellemme suositellaan selvityksessä kahta vaihtoehtoa. Koko 14 kunnan ns. metropolialueemme olisi jatkossa vain kaksi kaupunkia, tai neljä. Melkoisia kuntamöhkäleitä siis tarjotaan. Tällaisille esityksille on mielestäni luotava nyt ripeästi vaihtoehtoja.

Alueen kunnat ovat kasvussa ja elinvoimaisia jo nykyisenkin kokoisina. Kuntia ei voi sanoa liian pieniksi.

Sekin on tosin edelleen epäselvää, mihin perustuu se usko, että suurempi kunta olisi aina parempi. Erilaisissa kuntavertailuissa nimittäin näyttävät aika hyvin pärjäävät 20 000 - 50 000 asukkaan kunnat. Suurimpiin kaupunkeihin näyttää helposti muodostuvan väliportaan hallintoa, byrokratiaa ja tehottomuutta. Esimerkiksi Kerava on pärjää vertailuissa selvästi Vantaata paremmin, vaikka kaupungit sijaitsevat vierekkäin.

Kataisen hallitus on nyt kuitenkin onnistunut luomaan sellaisen ilmapiirin, että koetaan, että kuntaliitoksia on pakko tehdä nyt ja kaikkialla. Ikään kuin muuta vaihtoehtoa ei kerta kaikkiaan olisi. Tämä henki on valtaamassa yhä useampaa kuntapäättäjää, varsinkin, jos sattuu edustamaan hallituspuolueita.

Sikäli kuin alueen ihmisten ajattelua tunnen, Tuusula ja Kerava eivät missään tapauksessa halua osaksi Vantaata. Kirkkonummi ei halua osaksi Espoota. Vantaa ja Espoo eivät halua osaksi Helsinkiä. Kotikunnassani Tuusulassa ei todellakaan haluta, että kuntaa pilkotaan kahtia, tai muullakaan tavoin silputaan palasiksi.

Kuntaselvittäjät ovat tehneet sinänsä hyvää analyysiä, mutta johtopäätökset ovat väärät. Nyt tarvitaan toisenlainen vaihtoehto. Esitänkin, että metropolialueella edetään seuraavalta pohjalta:

1) Kuntaliitoksia tehdään vapaaehtoiselta pohjalta siellä, missä se järkeväksi koetaan. Liitoksia on Uudellamaalla ja koko Suomessa syntynyt tällä tavalla viime vuosina paljonkin.

2) Uudenmaan maakuntaliiton puitteisiin voidaan luoda kevyt metropolihallinto. Sillä voisi olla päätösvaltaa ainakin kaavoituksen pääsuuntaviivoihin, asuntopolitiikkaan ja joukkoliikenteeseen. 

3) Sosiaali- ja terveyspalveluissa tarvitaan tiiviimpää ylikunnallista yhteistyötä. Kunnat päättäköön, mitkä olisivat luontevimmat yhteistyöalueet. Uudistuksessa pitää turvata se, että kuntalaiset saavat palvelut läheltä.

Näin toimien voitaisiin turvata kuntapalvelut, demokratia ja terve yhteistyö kuntien välillä. Voittajia olisivat alueen asukkaat.

Kuntia ja kuntalaisia pitää aidosti kuulla. Viime aikoina meininki on ollut se, että ollaan vain kuuntelevinaan. Tähän on korkea aika saada muutos.

 

Antti Kaikkonen

kansanedustaja (kesk)

Tuusulasta