Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl
Share |

Helsingin Sanomat 28.5.2013, mielipidekirjoitus:

Energiatodistusmalli meni poskelleen

Helsinkiläinen Aale Roos ihmetteli uutta lainsäädäntöä energiatodistuksista (HS 27.5.). Samanhenkisiä puheenvuoroja esitin itsekin, kun lakia käsiteltiin viime syksynä eduskunnassa. Kun energiatodistuksia nyt aletaan vaatia, on aika moni taloa myyvä tai ostava ihmeissään. Syystäkin.

Lain valmisteluvaiheessa huomattava osa kuulluista asiantuntijoista kritisoi hallituksen valitsemaa mallia. Pakollinen laskennallinen energiatodistus tuo varsinkin omakotiasujille merkittävän lisäkustannuksen, joka itsessään ei vielä johda energian säästöön. Lakia säätäessä arvioitiin, että energiatodistus maksaisi noin 500-700 euroa. Aika näyttää, onko tuo arviohaarukka oikea, mutta lasku on joka tapauksessa iso, ja tulee siis asukkaiden maksettavaksi.

On oletettavaa, että todistuksia laatimaan syntyy melkoinen konsulttien armeija, joiden jälki tuskin on tasalaatuista. Teoreettinen laskelma sisältää liikaa epävarmuustekijöitä ja se asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. On ratkaisematta, miten tässä mallissa voidaan turvata kansalaisten tasaveroinen kohtelu.

Laki olisi nykymuodossaan todellakin pitänyt hylätä ja aloittaa uusi valmistelu, jossa energiatodistus pohjautuu todelliseen kulutukseen. Tällainen todistus olisi huomattavasti halvempi ja tarkempi. Asiantuntijakuulemisissa on arvioitu kulutukseen perustuvan todistuksen hinnaksi noin 50 euroa.

Todelliseen energiankulutukseen perustuva malli on käytössä esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa. Ruotsin malli on EU-direktiivin mukainen. Nyt Suomi hallituksen esityksellä siirtyi laskennalliseen malliin, joka on byrokraattinen, epätarkka ja kallis. Ja kaiken lisäksi pakollinen.

On tärkeää, että rakennusten energiatehokkuutta parannetaan. Siihen olisi käytössä kustannustehokkaampia ja paremmin maalaisjärkeen sopivia malleja, kuin hallituspuolueiden nyt läpi jyräämä energiatodistus.

Eduskuntakäsittely meni miten meni.  Keskustan ja perussuomalaisten esittämät vaihtoehdot hävisivät äänestyksissä, kun hallituspuolueet jyräsivät esityksensä läpi. Hallituksen energiatodistusmallissa on merkittäviä ongelmia, joista tavallinen kansalainen joutuu kärsimään ja maksamaan.

Antti Kaikkonen (kesk)

Kansanedustaja

Eduskunnan ympäristövaliokunnan ja talousvaliokunnan jäsen

Tuusula