Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977205 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys 17.6.2013:

Ulkoministeriön ja Suomen kansalaisten tietojen urkinnan estäminen

Eduskunnan puhemiehelle

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Yhdysvaltain turvallisuuspalvelut NSA ja FBI käyttävät lukuisia yhdysvaltalaisia nettipalvelimia niin oman maan kuin muiden maiden kansalaisten luottamuksellisen ja yksityisen viestinnän urkinnassa. Viestien tutkiminen on mahdollista Yhdysvaltojen lainsäädännön nojalla, joka sallii tiedustelupalveluille oikeuden myös ulkomaalaisten viestien tutkimiseen, mikäli viestien kulku tapahtuu Yhdysvaltojen kautta. Valtaosa Suomessa ja muualla maailmalla käytetyistä internetin viestintäpalveluista ovat yhdysvaltalaisia palvelimia. Näiden joukkoon lukeutuvat muun muassa Google, Facebook, Youtube, Gmail, Hotmail, Outlook.com, Twitter, Dropbox ja Skydrive.

Erittäin huolestuttavaa on se, että myös Suomen ulkoministeriö näyttää mahdollistavan ulkomaisen urkinnan käyttämällä yhdysvaltalaista palvelinta. Ulkoministeriö käyttää sisällönhajautuspalvelu Akamaita verkkoliikenteensä laadun varmistamisessa. Toisin sanoen tietoliikenne ulkoministeriön verkkosivuilta www.formin.fi kulkee yhdysvaltalaisen yrityksen palvelimen läpi. Näin ollen jokainen kävijä sivustolla tallentuu Akamain lokeihin - esimerkiksi henkilöt, jotka käyvät katsomassa matkustusohjeita erilaisiin maihin. Yhdysvaltalaiset turvallisuuspalveluiden viranomaiset voivat vapaasti käyttää näitä tietoja omiin tarkoituksiinsa.

Suomen perustuslain mukaan luottamuksellisten viestien salaisuus on loukkaamaton, ja monet suomalaiset luottavat tähän säädökseen. Koska ulkomaisissa verkkopalveluissa sovelletaan kuitenkin kyseisen maan lakeja, on selvitettävä, onko suomalaisten käyttäjien lähettämiä viestejä, sähköposteja, valokuvia tai videoita urkittu viime vuosien aikana. Jos suomalaisten käyttäjien viestintää on seurattu, mitä tiedoille on tehty ja mihin rekistereihin ne ovat päätyneet?

Suomen hallituksen on pyydettävä Yhdysvalloilta selvitystä urkintaväitteistä. Ihmisten turvallisuudesta on huolehdittava, mutta länsimaisessa yhteiskunnassa ei turvallisuudenkaan nimissä saa polkea ihmisten perusoikeuksia. Lisäksi Suomen on kiinnitettävä erityistä huomiota valtion virallisten internet-palveluiden yksityisyyteen niin niiden sisällön kuin käyttäjien osalta.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus tietoinen, mihin ulkoministeriö on palveluntuottajan valinnallaan sitoutunut?

Mitä hallitus aikoo tehdä Suomen kansalaisten tietojen suojaamiseksi kanssakäymisessä ulkoministeriön kanssa?

Mitä hallitus aikoo ylipäätään tehdä, että suomalaisten tietoliikennekäyttöä ei urkita?

 

Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2013

 

Antti Kaikkonen /kesk