Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977206 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys 20.6.2013:

Postin yleispalvelutoimipisteiden tulevaisuus Askolassa ja muualla Uudellamaalla

KIRJALLINEN KYSYMYS

Eduskunnan puhemiehelle

Vuonna 2011 kesäkuussa voimaan tulleen postilain keskeisenä lähtökohtana on varmistaa, että jokainen saa postin yleispalveluun kuuluvat postipalvelut käyttöönsä tasapuolisin ehdoin riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu. Postilain 16 § mukaan yleispalvelun tarjoajan on ylläpidettävä toimipisteitä, joista yleispalveluun kuuluvat tuotteet ja palvelut ovat saatavilla. Toimipisteet on sijoitettava niin, että yleispalvelun käyttäjät voivat asioida toimipisteessä kohtuullisen matkan päässä vakituisesta asunnostaan. Kohtuullinen välimatka on määritelty muun muassa siten, että jokaisessa kunnassa on oltava ainakin yksi yleispalvelua tarjoava toimipiste. Toimipiste voi puolestaan olla postin ylläpitämä toimipiste, asiamiesposti, liikkuva toimipiste taikka muu yleispalvelua tarjoava toimipiste taikka niiden kokonaisuus.

Esimerkiksi Askolassa, kuten useassa muussa kunnassa Uudellamaalla on tällä hetkellä käsillä tilanne, jossa ruokakaupan yhteydessä olleen asiamiespostin sopimus on irtisanottu kaupan taholta. Askolan tapauksessa kyse on osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslagin omistaman Sale-kaupan tiloissa toimineesta asiamiespostista. Sopimus kaupan ja Itellan välillä loppuu 23.5.2014. Mikäli uutta toimipistettä ei avata, jäisi lähimmäksi postitoimistoksi Porvoossa sijaitseva postin palvelupiste.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty sitä, että suljettavan asiamiespostin tilalle tulisi vain SmartPost-pakettiautomaatti. Tätä ei kuitenkaan voida pitää riittävän hyvänä palvelutasona kaikille asiakkaille. Postilain ja lakia turvaavan asetuksen tavoitteena on turvata asiakkaan kannalta mahdollisimman toimiva toimipistekokonaisuus, jonka avulla asiakas saa tarvitsemansa yleispalveluun kuuluvat tuotteet ja palvelut mahdollisimman helposti ja joustavasti. Vaikka Itella voi tarjota yleispalveluun kuuluvia tuotteita ja palveluja myös liikkuvasta toimipisteestä ja erilaisista paketti- ja noutopisteistä, on tässä olennaista se, etteivät uudet toimipistemuodot saa vaarantaa postin yleispalveluun kuuluvien peruspalvelujen saatavuutta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta postipalveluiden yleispalveluvelvoitetta valvova Viestintävirasto takaa postipalveluiden säilyvän kohtuullisen matkan päässä asukkaista niin Askolassa kuin muissakin kunnissa?

Onko postilain mukaan mahdollista ja lain hengen mukaista, että kunnassa ei olisi muita postin palvelupisteitä kuin SmartPost-automaatti, ja että se yksin täyttäisi yleispalvelutoimipisteen velvoitteen?


Helsingissä 20. päivänä kesäkuuta 2013

Antti Kaikkonen /kesk