Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kansanedustaja Antti Kaikkonen valtion budjetin palautekeskustelussa 15.12.2008:

Nyt tarvitaan realismia ja herkkyyttä

Syyskuussa budjetin lähetekeskustelussa emme vielä tienneet, kuinka vahvasti Yhdysvaltain asuntoluotoista alkanut talouskriisi koskettaa Eurooppa ja sitä myötä Suomea. Emmekä totta puhuen aivan tarkasti tiedä sitä vieläkään. Selvää on kuitenkin se, että emme tästä kuivin jaloin selviä. Kun maailmantaloudessa myrskyää, tuulista on myös Suomessa. Vastaavasti hyvinä aikoina hyödymme myös vastaavalla tavalla.

Talouden perusteet ovat kuitenkin nyt muuttumassa oleellisella ja vakavalla tavalla. Työllisyys ei parane ensi vuonna, sen sijaan käy päinvastoin. Myös toiveet bruttokansantuotteen kasvusta voi unohtaa. Jos hyviä talousuutisia on viime päivinä tai viikkoina hakenut, ovat ne rajoittuneet lähinnä siihen, että korkotaso on saatu painumaan alaspäin. Tämä onkin tärkeä asia erityisesti monille asuntovelallisille, joista monilla saattaa olla työpaikka uhattuna näinä aikoina.

Tässä tilanteessa paniikkitunnelmien luominen ei ole oikea vastaus ongelmiimme.Sellainen saattaisi vain pahentaa tilannetta. Varmasti moni on jo vähentänytkin kulutustaan, vaikka henkilökohtainen talous ei erityisesti ongelma olisikaan. Mutta jos kaikki vetävät paniikinomaisesti käyttäytymisessään ja kulutuksessaan liinoja kiinni, siitä myös seuraa entistä huonompaa talouskehitystä.

Vastaavasti ylioptimismiin ei ole aihetta. On selvää, että edessä on nyt aivan poikkeuksellisen epävakaa talousnäkymä, nimenomaan kielteisessä mielessä. Saamme varautua siihen, että huonoja talousuutisia kuulemme lähiaikoina yhä vain lisää.

Nyt tarvitaankin nimenomaan realismia ja herkkyyttä. Realismia siinä, että tarvitsemme mahdollisimman hyvän tilannekuvan siitä, missä ollaan, ja mihinollaan menossa. Ja herkkyyttä siinä, että hallituksen ja eduskunnan on oltava valmis tarvittaessa nopeaankin reagointiin ongelmien ratkaisemiseksi.Esimerkiksi yritysrahoituksen turvaaminen on tällainen asia. On hyvä, että tässä hallitus on jo toiminut asiassa nimeämällä Antti Tanskasen selvittämään asiaa ja tekemään korjausesityksiä nopealla aikataululla. Jos tarvetta on esimerkiksi lakimuutoksiin tai muutoin eduskunnan kokoontumiseen, on myös eduskunnan syytä olla valmiudessa ylimääräiseen kokoontumiseen tammikuussa asian johdosta. Kyse on vakavasta asiasta.

Kaiken kaikkiaan tässä jää nyt odotuksia ensi vuoden ensimmäiseen lisätalousarvioon. On selvää, että sen on oltava luonteeltaan elvyttävä. Nyt olisi hyvä aika erityisesti julkiseen ja julkisesti tuettuun rakentamiseen. Näyttää siltä, että vuosina 2009 ja 2010 olisi erityisen hyvä aika rakentaa, niin liikenneinfraa kuin vaikkapa kohtuuhintaisia vuokra-asuntojakin. Samoin esimerkiksi homekoulujen korjaamiseen ja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen olisi nyt erityisen hyvä aika. Näin torjuttaisiin työttömyyttä ja saataisiin tarpeellisia hankkeita kuntoon entistä kohtuullisemmalla hinnalla. Myös panostukset uusiutuvaan energiaan olisivat nyt varsinkin viime viikon kansainvälisten ilmastokokousten jälkeen nyt erityisen perusteltuja.

Tässä taloustilanteessa tarvitaan realismia ja herkkyyttä, jotta emme joudu vakaviin talousvaikeuksiin. Tilanne on erittäin haastava, mutta viisaalla politiikalla tästä on mahdollista selvitä.