Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kolumni Aamupostissa ja Keski-Uusimaassa 24.9.2013:

Kotihoidon tuki on pelastettava

 

Tällä viikolla eduskunnassa keskustelunaiheena on lasten kotihoidontuen tulevaisuus, sillä Keskusta on jättänyt aiheesta välikysymyksen, johon myös Perussuomalaiset ovat yhtyneet. Pidämme hallituksen kaavailemaa uudistusta kotihoidontukeen harvinaisen huonona. Se on perheille huono ja kunnille huono.

Lasten kotihoidontuen tuen leikkaamisella ei ole mitään tekemistä Suomen talouden kuntoon saamisen kanssa. Päinvastoin. Kustannuspaine siirtyy päivähoitoon samalla, kun perheiltä viedään valinnanvapaus.

Tasa-arvokaapuun puettu leikkaus on sinipunahallituksen tyly poliittinen valinta. Se on jatkoa Kataisen ja Urpilaisen epäoikeudenmukaiselle politiikalle, jossa lapsiperheiden palveluista on leikattu miljardeja euroja ja lapsilisien taso jäädytetty.

Keskusta ei tingi perheiden valinnanvapaudesta. Kyse on perheiden oikeudesta valita itselleen sopiva tapa hoitaa lapsensa. 

Joillekin päivähoito on toimivin ratkaisu, toiset haluavat valita kotihoidon. Toisissa perheissä lapsia jää kotihoidontuella hoitamaan isä, toisissa äiti, joskus myös isovanhempi. Eivät suomalaiset perheet tarvitse näissä asioissa hallituksen neuvoja.

Hallitus on perustellut uudistusta ”työn tarjonnan lisäämisellä”. Se sopii huonosti tähän aikaan, jolloin saamme viikottain kuulla uutisia irtisanomisista, kuten valitettavasti Metsolta Järvenpäästä viime viikolla. Suomessa on pulaa työpaikoista, ei työn tarjonnasta.

Jotta Suomi nousee, meidän on tuettava perheitä ja kannustettava heitä saamaan lapsia. Jos äidit halutaan töihin, silloin työ on aloitettava vanhemmuuden kustannusten jaosta.

Nyt lasten kustannuksista vastuun joutuu kantamaan suurelta osin äidin työnantaja. Työmarkkinoilla esiintyy synnytysikäisten naisten syrjintää. Usein nuoret naiset saavat vain pätkätöitä. Suurin este isien kotiin jäämiselle on yksinkertaisesti raha. Kun takaraivossa tykyttää huoli perheen taloudesta asuntolainoineen, on selvää että parempipalkkainen - usein isä - menee töihin. Tällöin aitoa valintaa ei edes ole mahdollista tehdä. Tässä tilanteessa kotihoidon tuen kiintiöiminen ei ratkaise mitään, päinvastoin. 

Kysymyksiä on avoinna. Mikä on yksinhuoltajien asema uudistuksessa? Miten kunnat suoriutuvat siitä, että perheet joutuvat valitsemaan kunnallisen päivähoidon kotihoidon sijaan? On arvioitu, että jo ennestään talousahdingossa olevalle kuntakentälle tulee jopa 200 miljoonan euron lisäkustannukset uusien päiväkotien rakentamisesta ja päivähoitopaikkojen lisäämisestä. Alueellamme on jo entisestään paineita kunnallisessa päivähoidossa.

Nykyistä kotihoidontukea ei sidottu siihen, että äiti tai isä hoitaisi lasta vaan tukea maksetaan vanhempainvapaakauden jälkeen perheelle alle kolmivuotiaan lapsen hoitamiseen muualla kuin kunnallisessa päivähoidossa. Hoitaja voi olla perheen palkkaama henkilö, yksityinen päiväkoti tai isovanhempi.

Jos perhe päättää joka tapauksessa, että äiti hoitaa lasta kotona kolmevuotiaaksi asti, hän on oman kotihoidontukikauden jälkeen täysin miehensä tulojen varassa. Onko tämä tasa-arvon edistämistä?

Hallituksen päätös lisää epävarmuutta suomalaisissa kodeissa aikana, jolloin kipeästi tarvittaisiin varmuutta tulevaisuudesta. Suomi pelastuu työnteolla ja yrittäjyydellä, ei järjettömillä leikkauksilla, jotka revitään tavallisten suomalaisten selkänahasta. Suomi tarvitsee suunnanmuutoksen. Mitä pikemmin, sen parempi.

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on kansanedustaja Tuusulasta (kesk).