Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kansanedustaja Antti Kaikkonen Espoossa ja Vantaalla 5.10.2013:

Taas uusi keinotekoinen selvitysalue

Hallituksen tempoileva kuntapolitiikka sekoittaa nyt myös metropolialueen tilannetta entisestään. Hallituksen tuore poliittinen päätös synnyttää täysin keinotekoisen kuntaliitosselvitysalueen, johon määrättiin Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Sipoo ja Tuusula. Kunnat eivät itse ole tällaista selvitysaluetta halunneet.

Loogista, luonnollista, toiminnallista, historiallista tai kulttuurista yhteyttä tällaisella alueella ei ole. On vaikea nähdä, millä logiikalla osa kehyskunnista on alueeseen määrätty ja osa ei. Esimerkiksi Nurmijärvi tai Järvenpää ei ole mukana, mutta Tuusula ja Kirkkonummi ovat. Vihti on päässyt suorastaan kadehtittavaan erityisasemaan: se saa ihan itse päättää mukanaolostaan.

Alueella oli jo ennestään käynnissä kaksi kuntaliitosselvitystä. Uusi selvitys ei ainakaan selkeytä tilannetta.

Tämän lisäksi hallitus puuhaa alueelle metropolihallintoa. On täydellisen hämärän peitossa, miten kuntaliitosselvitykset, mahdolliset kuntaliitokset, metropolihallinto, maakuntahallinto ja nykyiset kuntayhtymät suhteutuvat toisiinsa. Metropolialueen kuntapäättäjät ovat yhtä suuren hämmennyksen vallassa kuin kuntalaisetkin.

Yhteistä kunnille on liian tiukalle vedetty kuntatalous, joka pakottaa päättäjät pähkäilemään leikkauslistojen kanssa. Olemassa olevien kokemusten valossa jättimäiset kuntaliitokset eivät kuntataloutta tai kuntalaisten palveluja pelasta.

Kuntarajoilla sohlaamisen sijasta nyt pitäisi kaikki voimavarat keskittää siihen, miten kuntalaisille turvataan asianmukaiset peruspalvelut vauvasta vaariin. Keskustan kotikunta-maakuntamallista löytyisi vastauksia myös Uudenmaan ja metropolialueen ongelmiin.