Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys 10.10.2013:

Esteettömyys rautatieasemilla

Esteettömän liikennejärjestelmän edistäminen on osa perustuslaissa mainittujen perusoikeuksien toteuttamista ja syrjimättömyyttä. Tavoitteena on ihmisten välinen sosiaalinen tasa-arvo. Elinympäristön esteettömyys on välttämätön edellytys monille ihmisryhmille niin itsenäisen liikkumisen kuin asumisen kannalta. Samalla varsinkin julkisten tilojen esteettömyys tuo helpotusta myös muille tilojen käyttäjille, kuten siistimis- ja huoltotöitä tekeville. 

Vaikka esteettömyyteen on viime vuosien aikana kiinnitetty yhä enemmän huomiota, on vieläkin olemassa paljon julkisia tiloja, joissa liikkuminen liikuntarajoitteisille on hankalaa.  Varsinkin eräiden rautatieasemien kohdalla käyttäjät ovat havainneet puutteita.  Tällaisia asemia löytyy ainakin Riihimäeltä, Porista ja Seinäjoelta.

Monilla asemilla esteetön liikkuminen voi olla näennäisesti kunnossa, ja niillä voi olla esimerkiksi pyörätuolilla liikkumisen mahdollistavia ramppeja tai hissejä. Käytännön elämässä voidaan kuitenkin tästä huolimatta kohdata huomattavia haasteita. Esimerkiksi hissillä ei välttämättä pääse kaikille raiteille, ja pyörätuolirampit voivat kiertää hyvin pitkän matkan, joka varsinkin junanvaihtotilanteissa aiheuttaa myöhästymisvaaran. Pendolino-juniin ei pääse sähkömopolla, koska junan sisääntuloeteinen on liian ahdas. Samoin juna-asemien kaikki laiturit eivät ole korotettuja, joista pyörätuolinkäyttäjien olisi mahdollista siirtyä sujuvasti niin sisään kuin ulos kulkuvälineestä. Muun muassa näistä syistä monet liikuntarajoitteiset kokevat junalla matkustamisen hankalaksi ja jopa pelottavaksi varsinkin sellaisten matkojen yhteydessä, joissa vaihdetaan junaa kesken reitin.

Liikuntaesteellisiä ja vammaiselle henkilölle hankalia rautatieasemia löytyy Suomesta varmasti enemmänkin, kuin kolme edellä mainittua. Siksi asiasta vastaavan ministeriön tulee tehdä rautatieasemien nykytilasta selvitys esteettömän liikkumisen kannalta käytännön elämän tilanteissa, sekä korjattava havaitut puutteet välittömästi.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta rautatieasemilla olevat esteet liikuntarajoitteisille saadaan selvitetyksi kattavasti koko Suomen osalta,

ja jotta selvityksessä havaitut puutteet korjataan mahdollisimman pian?

Helsingissä 10 päivänä lokakuuta 2013

Antti Kaikkonen /kesk