Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977199 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys 19.11.2013:

Kertakäyttöisten muovipussien käytön vähentämien

 

Eduskunnan puhemiehelle

Arvioidaan, että EU:ssa päätyy jopa yli 8 miljardia ohutta muovipussia roskaksi joka vuosi. Pussit säilyvät ympäristössä pieninä palasina jopa satojen vuosien ajan, jolloin roskan määrä kasvaa jatkuvasti hälyttävällä vauhdilla. Pieni, mutta vuosisatoja säilyvä muoviroska aiheuttaa merkittäviä ympäristöhaittoja varsinkin merien ekosysteemeille ja niissä eläville kaloille ja linnuille. Muoviroska voi sekoittua muun muassa hiekan ja meriveden joukossa eläinten ravintoon. Merien roskaantuminen tunnustetaan yhä enemmän maailmanlaajuiseksi ongelmaksi. Myös Euroopan merissä, varsinkin Tyynessämeressä, on selkeää näyttöä suurista jätekertymistä.

Euroopan komissio on 4.11.2013 hyväksynyt ehdotuksen koskien muovipussien kuluttamisen vähentämistä. Ehdotus koskee ohuita, alle 50 mikronin paksuisia muovipusseja, joita käytetään usein vain yhden kerran. Suomessa niihin pakataan usein hedelmä- ja vihannesostoksia. Komission ehdotuksessa pakkauksista ja pakkausjätteistä annettua direktiiviä muutettaisiin siten, että jäsenmaiden on ryhdyttävä toimiin alle 50 mikronin paksuisten muovikassien käytön vähentämiseksi. Kukin jäsenmaa voi ehdotuksen mukaan itse valita tämän tavoitteen toteuttamiskeinot. Näitä keinoja voivat olla esimerkiksi maksut, kansalliset vähennystavoitteet tai tietyissä olosuhteissa myös käyttökiellot. Niistä on jo hyviä kokemuksia eräissä jäsenmaissa, joten niiden voidaan olettaa toimivan myös laajemmin unionin alueella.

Suomessa tämäntyyppisten ohuiden muovipussien käyttö on melko alhaisella tasolla verrattuna moniin muihin EU-maihin. Vaikka meriin ajautuneet muoviroskat eivät ole niin merkittävä ongelma Itämerellä kuin Tyynellämerellä, on Suomen kuitenkin ympäristövastuullisena maana syytä toimia asiassa fiksulla tavalla. Suomessakin on huomattavasti muovipussien turhaa käyttöä.

Lisäksi Suomenkin on syytä ryhtyä toimeen kaikenlaisten muovipussien käytön vähentämiseksi ympäristönsuojelullisista syistä. Emme kirjallisen kysymyksen jättäjinä ole vaatimassa muovipussien käytön täyskieltoa, mutta haluamme, että Suomessa ryhdytään tarvittaviin toimiin muovipussien käytön vähentämiseksi. Kysymykseen voisi tulla esimerkiksi erityinen muovipussivero ja yleinen valistus, neuvonta ja kampanjointi.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä ohuiden, alle 50 mikronin paksuisten muovipussien käytön vähentämiseksi Suomessa,

ja mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta kaikkien muovipussien käyttöä saataisiin Suomessa vähennetyksi?

 

Helsingissä 19. päivänä marraskuuta 2013

 

Antti Kaikkonen/kesk

Timo Heinonen/kok