Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977203 kpl
Share |

Kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk) puhe Bergan liityntäpysäköintialueen vihkiäisissä 1.12.2013 klo 15:

"Lisäpanostuksia liityntäpysäköintiin ja Ruskeasantaan uusi asema!"

Hyvät kuulijat!

Minulla on kunnia olla täällä tänään puhumassa teille täällä Etelä-Tuusulassa, Bergan liityntäpysäköintialueen vihkiäisissä. Sen valmistuminen on hieno esimerkki siitä, että myös taloudellisesti heikompina aikoina kykenemme investoimaan puhtaampaan tulevaisuuteen ja tekemään parhaamme joukkoliikenteen käytön helpottamiseksi ja lisäämiseksi.  Kuten monet teistä ovat saattaneet jo kuulla, on tämä pysäköintipaikka jo nyt ennen virallisia vihkiäisiä osoittautunut tuiki tarpeelliseksi. Sitä käyttää arviolta kolme kertaa enemmän autoilijoita, kuin paikalla aikaisemmin ollutta epävirallista parkkipaikkaa.

Liityntäpysäköinnin merkitys omassa elämässänikin on melko suuri, sillä pyrin aina mahdollisuuksien mukaan kulkemaan junalla töihin Eduskuntatalolle Järvenpään asemalta tai piskuiselta Nuppulinnan seisakkeelta.

Tällaisina aikoina, kun meidän itse kunkin on kannettava oma kortemme kekoon ilmansaasteiden vähentämiseksi, on kuitenkin turhaa autoilua syytä välttää. Jotta julkinen liikenne voi palvella ihmisiä hyvin myös suurkaupunkien ulkopuolella, korostuu liityntäparkkipaikkojen merkitys entisestään. Kun asema ei ole kävelymatkan päässä, eikä bussi kulje jokaisen talon kautta, on asemalle usein tultava omalla autolla. Kuten tiedämme, Tuusulakin on rakenteeltaan sellainen, että ilman omaa autoa on vaikea pärjätä. Joukkoliikenneyhteydetkin ovat valitettavan vaatimattomat.

Päivittäiset työmatkat pääkaupunkiseudulle sen monista ympäryskunnista ovat kasvaneet jatkuvasti viime vuosikymmeninä. Sen johdosta varsinkin säteittäiset pääväylät ruuhkautuvat helposti. Tukossa olevat kehätiet ovat varmasti tulleet tutuiksi itse kullekin. Liityntäpysäköinnin avulla voidaan lieventää ruuhkautumista ja sen aiheuttamia haittoja, kun osa autoilijoista siirtyy joukkoliikenteen käyttäjiksi. Liityntäpysäköintipaikkoihin panostamisella on siis lukuisia hyviä vaikutuksia.

Koska liityntäpysäköintiin satsaamisella on saavutettavissa niin selkeitä hyötyjä, herää tietysti seuraavaksi kysymys siitä, miksei pysäköintipaikkoja ole rakennettu tarpeeksi. Kaiken taustalla on tietenkin raha, tai sen puute. Liityntäpysäköintipaikkojen lisääminen Uudellamaalla riippuu olennaisesti saatavilla olevasta rahoituksesta.

Tässä Bergan projektissa vastuunkantajina olivat Tuusulan kunta yhteistyössä ely-keskuksen kanssa. Itse toivoisin jatkossa aiempaa parempaa panostusta myös valtion osalta, sillä kuten hyvin tiedämme, ovat kuntien rahanyörit tiukilla valtio-osuuksien leikkausten keskellä. Mikäli valtio osallistuisi kustannuksiin aiempaa enemmän, helpottaisi se liityntäpysäköintipaikkojen toteuttamista, sillä silloin minkään kunnan osuus ei kasvaisi kohtuuttoman suureksi.

Valtion ensi vuoden budjetti on tällä hetkellä käsittelyssä eduskunnassa. Itse en ollut tyytyväinen budjettiin kaikilta osin, vaan jätin muiden aloitteiden lomassa talousarvioaloitteen määrärahan lisäämiseksi liityntäpysäköintipaikkojen rakentamiseksi Uudellamaalla. Oppositiosta käsin omia aloitteita on hieman hankalaa saada hyväksytyksi, mutta yritän ainakin parhaani mukaan pitää asiaa esillä. Nykyiset liityntäpysäköintialueet esimerkiksi Järvenpään ja Keravan asemilla ovat tarpeeseen nähden aivan liian pienet. Myös Hyrylän linja-autoasemalla olisi tarvetta lisäparkkipaikoille.

Rahoituksen lisäksi toinen asia, johon haluan kiinnittää huomiota, on tarve uusien asemien rakentamiselle. Nyt kun tähän lähelle tulevan kehäradan rakentaminen on hyvässä vauhdissa, olisi paitsi Vantaan, myös Tuusulan ja Keski-Uudenmaan kannalta erittäin tarpeellista rakentaa junan pysähdyspaikka Vantaan Ruskeasantaan.

Ruskeasannan asema olisi huomattavan hyödyllinen monille alueemme asukkaille. Se lisäisi julkisen liikenteen käyttöä alueella ja tukisi näin myös ilmastopoliittisia tavoitteita. Se olisi omiaan myös helpottamaan liikennettä yhä ruuhkaisemmaksi käyvällä Tuusulanväylällä. Moni autoilija voisi jättää autonsa liityntäpysäköintiin Ruskeasannassa ja jatkaa matkaa junalla. Myös linja-autosta olisi helppo vaihtaa junaan juuri Ruskeasannassa.

Ruskeasannan aseman on alustavasti kaavailtu sijoittuvan Tuusulanväylän alle. Olemassa olevan suunnitelman mukaan asema toteutetaan vasta toisessa rakennusvaiheessa, mutta vuosilukua sille ei ole tiedossa.

Mielestäni on erittäin tärkeää, että Tuusulan kunta, mahdollisesti muiden Keski-Uudenmaan kuntien kanssa, aloittaisi neuvottelut Vantaan kaupungin ja valtion kanssa Ruskeasannan aseman toteuttamiseksi mahdollisimman pian. Koska kehäradan on arvioitu valmistuvan käyttöönotettavaksi vuonna 2015, voisi myös Ruskeasannan asema olla käytössä jo radan valmistumisen alkuvaiheessa, mikäli asiassa ryhdytään heti toimiin.

Kun merkittävä osa aseman käyttäjistä tulisi Tuusulan kunnan alueelta, pitää myös Tuusulalla olla valmius osallistua kohtuullisessa määrin hankkeen kustannuksiin. Alueen ihmisille ja liikenteen sujuvuudelle Ruskeasannan asemalla olisi iso merkitys.

Kuten alussa totesin, olen ilolla mukana tässä Bergan liityntäparkkipaikan vihkimistilaisuudessa. Liityntäpysäköintipaikkoja lisäämällä ja uusien, asukkaita lähellä olevien asemien rakentamisella voimme vastata moniin tämän päivän haasteisiin niin liikenneruuhkien vähentämisestä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen.

Unohtaa ei toki sovi sitäkään, että junalla tai bussilla matkustaminen on keskimääräisesti mukavampaa kuin autoilu. Työmatkan voi silloin käyttää kirjan, lehtien tai vaikkapa sähköpostin lukemiseen. Saattaapa joku ottaa aamu- tai iltapäivänokosetkin. Myös liikenneonnettomuudet vähenevät, kun autoilijoita on vähemmän liikenteessä. Nämä eivät ole ihan merkityksettömiä asioita. Siksi haluan kiittää Tuusulan kuntaa ja Ely-keskusta, että tämä tärkeä hanke on saatu päätökseen.

Näillä sanoilla toivon menestystä tälle uudelle liityntäpysäköintialueelle ja teille kaikille toivotan hyvää loppuvuotta ja rauhaisaa adventtiaikaa!