Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977527 kpl
Share |

Uudenmaan karjalaseurojen puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen:

Puhe Johannes Virolaisen muistomerkillä Lohjalla 31.1.2014

Hyvät Johannes Virolaisen ystävät,

Tänään perjantaina 31. tammikuuta 2014 tulee kuluneeksi sata vuotta valtioneuvos Johannes Virolaisen syntymästä. Johannes Virolainen kuului siihen poliitikkojen harvaan sarjaan, joita voi hyvin kutsua valtiomiehiksi. Hänen poliittinen uransa oli poikkeuksellisen pitkä ja monipuolinen. Hän on myös Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja toimittuaan tehtävässä 42 vuotta. Hänen poliittinen perintönsä on vahva.

Pitkän poliittisen uransa aikana Virolainen ehti toimia monissa ministerin tehtävissä, pääministerinä ja eduskunnan puhemiehenä. Hän oli aktiivinen myös kansainvälisessä politiikassa ja toimi pitkään Maalaisliitto-Keskustapuolueen puheenjohtajana. Hän puolusti vahvasti kansanvaltaa, parlamentarismia ja eduskunnan asemaa ylipäätään. Häntä arvostettiin yli puoluerajojen, mutta hän herätti myös ristiriitaisia tunteita.

Hänellä oli merkittävä rooli suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisessa sodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Varsinkin kirjastolaitoksen, peruskoulun ja ylipäätään suomalaisen koulutusjärjestelmän kehittämisessä Virolaisella oli aivan keskeinen rooli. Silloin pantiin liikkeelle kehitystä, jonka hedelmiä myöhemmin on kerätty Pisa-tutkimuksissa ja kansakuntamme menestyksessä monilla muillakin mittareilla.

Luonnonläheinen ajattelutapa oli Virolaiselle tärkeä. Vuonna 1971 Virolainen totesikin: ”Mitä meitä hyödyttää tämän päivän korkea elintaso, jos kaunis luonto on turmeltunut ja saastunut. Jos likaamme vedet, tuhoamme puhtaan ilman, autioitamme laajan maaseudun”.

Johannes Virolainen joutui poliittisella urallaan monta kertaa rajun ryöpytyksen kohteeksi. Mutta paineensietokyky oli vahva, kuten kansan kannatuskin. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kirjoittaa tuoreessa Virolaisesta kertovassa kirjassa seuraavasti: ”Politiikan paineet Virolainen kesti poikkeuksellisen hyvin. Hän jaksoi myrskyn silmässä monet kerrat. Optimismi, eteenpäin katsominen, vahva arvopohja ja Vironperän maisemat antoivat voimia. Lukeneisuus ja kyky ilmaista itseään puheissa ja kirjoituksissa olivat Virolaisen vahvuuksia”.

Johannes Virolainen oli tyyliltään kansanläheinen ja helposti lähestyttävä. Usein häntä kutsuttiinkin pelkäksi Jussiksi tai Virolais-Jussiksi.

Virolaisesta puhuttaessa on välttämätöntä muistaa myös Karjalan asia. Karjalan kannakselta Yläsommeen kylästä, läheltä Viipuria, lähtenyt nuori mies muisti aina juurensa. Voi sanoa, että hänestä kehkeytyikin aikanaan karjalaisen kansan heimopäällikkö. Karjalainen valoisuus ja välittömyys näkyi kaikessa hänen toiminnassaan, ja hän pystyi aina luomaan hyvää tuulta ympärilleen, missä sitten liikkuikin. Virolaisesta tuli lopulta Karjalan liiton kunniapuheenjohtaja.

Sain tutustua Johannes Virolaiseen 1990-luvulla, nuorena politiikan harrastajana. Virolainen oli minua melko tarkalleen 60 vuotta vanhempi. Uusmaalaisina keskustalaisina osallistuimme toisinaan samoihin kokouksiin, ja Johannes halusi tukea nuorta miestä. Ei varmaan haitannut, että itsellänikin on ripaus karjalaisverta. Johannes saattoi joskus soitella ja kertoa näkemyksiään politiikasta. Kutsuipa kerran käymään kotonaankin, jossa Kyllikki tarjosi meille mukavan kahvihetken. Tällä henkisellä tuella oli merkitystä sille, että myöhemmin tulin valituksi kansanedustajaksi.

Johannes Virolainen kuoli 11.12.2000. Hänelle järjestettiin valtiolliset hautajaiset Helsingissä. Sain kunnian toimia yhtenä arkunkantajana tuossa hyvin mieleen painuneessa tilaisuudessa.

Nyt Johannes lepää täällä hänelle rakkaissa Lohjan maisemissa. Vaikka maallinen taival onkin päättynyt, Johannes Virolaisen työ, henki ja perintö elävät.

 

Toivotan kaikille läsnäolijoille hyvää valtioneuvos Johannes Virolaisen merkkipäivää.