Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kansanedustaja Antti Kaikkosen kolumni Iltalehti.fi -sivustolle ja sanomalehtiin 26.2.2014:

Puusta pitkälle

Suomalaiset metsät ovat suunnaton rikkaus maallemme. Sen lisäksi, että metsät tarjoavat ainutlaatuisen virkistäytymispaikan arjen kiireiden keskelle, voivat ne auttaa myös Suomen taloutta uudelleen kasvun tielle ekologisesti kestävällä tavalla. Yksi hyvä tapa hyödyntää suomalaisten metsien tarjoamia mahdollisuuksia on edistää puurakentamista.

Puusta voidaan luoda laadukkaita ja energiatehokkaita rakennuksia kotimaisista raaka-aineista. Materiaalistakaan ei ole pulaa, sillä metsät kasvavat tällä hetkellä reilusti nopeammin kuin ehdimme niitä hyödyntää. Kun vielä lisäksi näyttää siltä, että paperiteollisuus tarvitsee tulevaisuudessa puuta aiempaa vähemmän, olisi hölmöä jättää kansallisvarallisuutemme tarjoamat mahdollisuudet hyödyntämättä. Puurakentamisen edistäminen luo koko Suomeen uusia työpaikkoja.

Puurakentamisen avulla voidaan sekä vähentää rakentamisen elinkaaren aikaisia päästöjä että minimoida sen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Puun hiilijalanjälki on luonnostaan pienempi kuin esimerkiksi betonirakentamisen, ja lisäksi puu on uusiutuva raaka-aine eikä sen tuotannossa synny ongelmajätteitä. Rakennusmateriaalina käytetty puutavara voidaan hyödyntää uusiutuvan energian tuottamiseen sen käyttöiän umpeutuessa. Koska perinteinen rakentaminen aiheuttaa tällä hetkellä noin 40 prosenttia tuottamastamme jätteestä, on välttämätöntä löytää keinoja entistä ympäristöystävällisempään rakentamiseen.

Kun puurakentamisen lisäämisellä on niin monia selkeitä etuja, on tietysti kysyttävä, miksei se lähtisi nousukiitoon ilman erillisiä edistämistoimia. Kysymys on oleellinen, sillä esimerkiksi monet kuluttajat ovat jo havainneet puurakentamisen edut. Oma puutalo on monen suomalaisen haaveena. Toistaiseksi niitä on ollut harmillisen vähän tarjolla, varsinkin puhuttaessa kerrostaloista.

Tekniset esteet ja vanhat rakennusmääräykset ovat olleet yksi este markkinaehtoiselle kerrostalojen puurakentamiselle. Vaikka näitä esteitä on onnistuttu viime vuosina purkamaan, kokevat rakennuttajat edelleen tiettyjä rakentamista hankaloittavia tekijöitä esimerkiksi palomääräyksiin liittyen. Toinen ongelma on ollut ammattitaitoisten osaajien puute. Tähänkin ollaan onneksi saamassa lähivuosina helpotusta muun muassa uusien täydennyskoulutusohjelmien kautta. Tällaisia ohjelmia tulee jatkossakin olla tarjolla.

Lisäksi kuntien vastuulla olevassa rakennusvalvonnassa on havaittu kuntakohtaisia eroavaisuuksia. Asiantuntija-arvioiden mukaan syynä on se, ettei puurakentamisen erilaisia menetelmiä tunneta vielä riittävän hyvin. Kun samasta asiasta tehdään eri kunnissa erilaisia päätöksiä, hankaloittaa se luonnollisesti rakennuttajien päätöksentekoa.

Suurin este puurakentamisen tiellä lienee kuitenkin rakennuttajien ja tilaajien asenteet, jotka suosivat betonia. Näihin voidaan vaikuttaa ennen kaikkea lisäämällä puurakentamisen houkuttelevuutta esimerkiksi erilaisin tukitoimin. Tukien ei kuitenkaan tarvitse olla ikuisia, vaan kun puurakentamisen edut käyvät entistä selvemmiksi, voidaan niistä vähitellen luopua ja siirtyä markkinaehtoiseen rakentamiseen.

Kotikuntani Tuusulan Rykmentinpuiston kaavoitus Hyrylässä on parhaillaan käynnissä. Kunnanvaltuusto hyväksyi pari vuotta sitten aloitteeni siitä, että alueella suosittaisiin puurakentamista. Toivottavasti tämä realisoituu tulevaisuuden Hyrylässä viihtyisinä puutalokortteleina, joka kävisi malliksi muullekin rakentamiselle.

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on tuusulalainen kansanedustaja (kesk).