Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Keskustan talousvaliokunnan jäsenten, kansanedustaja Mauri Pekkarisen, Antti Kaikkosen ja Arto Pirttilahden mielipidekirjoitus 16.4.2014 (julkaistu mm. Iltalehdessä ja Kalevassa):

Hallitus heikentää tietoisesti työllisyyttä

Ministerit jättävät pääministeriä myöten hallituksen, mutta Suomen ongelmat jäävät ja pahenevat.

Suomen talous- ja työllisyystilanne muuttuu yhä vakavammaksi ja eriytyy muusta Euroopasta. Työttömyys on jo yli yhdeksän prosenttia. Talouden syöksyn pohjaa on valitettavasti tuskin vielä nähty. Hallituksen omat tavoitteet työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin ja työttömyysasteen painamisesta viiteen prosenttiin vaalikauden aikana eivät toteudu.

Suomi on saatava nopeasti uudistuksilla kasvu- ja työllisyyslinjalle. Työllisyyden parantaminen on kestävin tapa myös velkaantumisen lopettamiseen.

Kotimaiset, uusiutuvat luonnonvarat ja niiden hyödyntäminen tarjoaisivat tuhansia mahdollisuuksia työhön ja yrittäjyyteen koko Suomessa, parantaisivat kauppatasettamme ja vahvistaisivat omavaraisuuttamme energian tuottamisessa. Tilanteen korjaaminen on täysin suomalaisten omissa käsissä.

Kokoomusjohtoinen hallitus valitsi Vihreiden tukemana hiilenmustan linjan. Hallitus heikensi viime vuoden alusta kymmenillä prosenteille kotimaisen energian kilpailukykyä ja avasi ovet kivihiilen vyörymiselle Suomeen.

Ulkomailta tuotavan kivihiilen käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa kasvoi Suomessa viime vuonna kolmanneksen (Helsingin Sanomat 14.4.2014).  

Tullin tilaston mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna lähes 40 prosenttia enemmän kivihiiltä kuin vuonna 2012. Alhaisillakin hiilen hinnoilla lasku on noin 400 miljoonaa euroa. Hallituksen linja on tarkoittanut kauppataseemme tuntuvaa heikentämistä ja tuhansien suomalaisten työpaikkojen menetystä. Energiakauppataseen vaje on kaksinkertaistunut 2000-luvun alkuvuosista, ollen nyt lähes seitsemän miljardia euroa.

Suorastaan surkuhupaisaa kasvojenpesua on se, että Vihreät mainostavat nyt saavutuksenaan sitä, että bioenergian lisäheikennyksistä pidättäydyttiin hallituksen maaliskuisessa kehysriihessä. 

Jos hallitus todella haluaisi parantaa kotimaista energiaa ja työllisyyttä, se peruuttaisi tekemänsä hiiltä suosivat päätöksensä ja palaisi edellisen keskustahallituksen lailla säätämiin toimiin bioenergian käytön edistämiseksi ja hiilen alas ajamiseksi. Tulevien päätösten peruminen ei muuta sitä, että turpeen ja hakkeen kilpailukyky on monelta osin jo mennyt. Tarvitaan suunnanmuutos. Hallituksen linjalla Suomi ei kykene myöskään kantamaan omaa osuuttaan EU:n uusista energia- ja ilmastolinjauksista.  

Keskustan mielestä Suomen on oltava uusiutuvan energian johtavia maita. Meidän on nostettava Suomessa uusiutuvan energian osuus ja energiaomavaraisuus vuoteen 2030 mennessä yli 50 prosentin. Liikenteessä uusiutuvan energian ja sähkön osuus on nostettava yli 40 prosentin. Tällä olisi suorat ja valtavat vaikutukset myös Suomen työllisyyteen ja yritystoimintaan. Näiden toimien seurauksena voidaan tavoitella päästöjen vähentämistä 50 prosentilla vuoteen 2005 verrattuna.

 

Keskustan kansanedustajat eduskunnan talousvaliokunnassa

Mauri Pekkarinen

Antti Kaikkonen

Arto Pirttilahti