Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977206 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys perävaunujen katsastamisesta

KK 888/2009 vp - Antti Kaikkonen /kesk
Jarrullisten perävaunujen katsastus

Eduskunnan puhemiehelle
 
Liikenteessä sattuu aika ajoin onnettomuuksia, joissa jarrullinen perävaunu on irronnut vetoautosta, ja aiheuttanut onnettomuuden. Ainekset tällaisissa tapauksissa myös vakaville onnettomuuksille ovat aina olemassa. Näistä onnettomuuksista vain osa tulee viranomaisten tietoon. Usein syynä on perävaunun kiinnityksen hajoaminen, esimerkiksi teknisistä syistä tai vanhuuttaan.

Raskaat perävaunut ovat jo nykyisin katsastusvelvollisuuden piirissä, ja kiinnitykselle on määrätty kulumistoleranssit. Tiettävästi katsastuskonttoreilla ei kuitenkaan ole kiinnityksen katsastuksesta asianmukaisia ohjeita tai mittausvälineitä, joilla esimerkiksi lukituksen väljyys voitaisiin luotettavasti tarkastaa.

Onnettomuuksia on sattunut esimerkiksi hevosvaunuille ja asuntovaunuille. Osa tämäntyyppisistä onnettomuuksista olisi varmasti oikeanlaisella katsastusmenettelyllä estettävissä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus tietoinen perävaunujen kiinnitykseen liittyvistä onnettomuusriskeistä ja
mitä hallitus aikoo tehdä tämäntyyppisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi?

Helsingissä 3 päivänä marraskuuta 2009

Antti Kaikkonen /kesk