Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977206 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys lasten ja nuorten parissa toimivien rikosrekisteriotteesta

 

KIRJALLINEN KYSYMYS

Rikosrekisteriote lasten ja nuorten parissa työskenteleville vapaaehtoistoimijoille

 

Eduskunnan puhemiehelle

 

Suomessa saa tällä hetkellä työskennellä lasten ja nuorten parissa vapaaehtoistoimijana ilman rikosrekisterinesittämisvelvollisuutta. Esimerkkinä tällaisesta vapaaehtoistoiminnasta ovat muun muassa iltapäiväkerhot sekä urheiluseurat, joiden vapaaehtoisvoi

min toimivilla junioreiden valmentajilla ja joukkueenjohtajilla ei ole velvollisuutta esittää rikosrekisteriä ennen toimessaan aloittamista. Rikosrekisterin esittämisen mahdollisuus työnantajan sitä pyytäessä olisi kuitenkin suotavaa olla olemassa lasten ja nuorten turvallisuuden sekä heidän vanhempiensa hyvinvoinnin kannalta.

 

Vaikka ylivoimaisesti suurin osa vapaaehtoistoimijoista on kunnon kansalaisia, on lasten ja nuorten parissa toimiminen erityisen herkkä alue. Riittävällä ennakkovalvonnalla voitaisiin ehkäistä esimerkiksi pedofiliatapauksia ja muita mahdollisia väärinkäytöksiä. Tuntuisi perustellulta, että ainakin pidempiaikaisissa tehtävissä, esimerkiksi useamman kuukauden tai sitä pidemmissä tehtävissä tällainen menettely olisi mahdollinen. Harkinta rikosrekisteriotteen esittämisen tarpeellisuudesta olisi työnantajalla, kuten esimerkiksi urheiluseuran johdolla.

 

Tärkeää on, että tärkeää vapaaehtoistoimintaa ei kuitenkaan kuormiteta ylimääräisellä byrokratialla yhtään sen enempää kuin on välttämätöntä. Siksi on varmistettava, että rikosrekisteriotteen voi tilata mahdollisimman helposti sähköisesti ja veloituksetta.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mitä toimenpiteitä tai lainsäädännön uudistuksia hallitus aikoo tehdä, jotta lasten ja nuorten parissa työskenteleville pidempiaikaisille vapaaehtoistoimijoille tulisi velvoite esittää rikosrekisteriote työnantajan sitä edellyttäessä?

 

 

Helsingissä 20. päivänä tammikuuta 2010

 

 

Antti Kaikkonen /kesk