Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

Kirjallinen kysymys 2.2.2010 ydinreaktorien turvallisuudesta

KIRJALLINEN KYSYMYS

Uusien ydinreaktoreiden turvallisuus

Eduskunnan puhemiehelle

 

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan työmaalla on havaittu useassa otteessa turvallisuuspuutteita, joista osa on ollut vakavia. Säteilyturvakeskus (STUK) havaitsi vuoden 2009 syksyllä, että putkien hitsauksessa ja hitsausten valvonnassa ei ole noudatettu ohjeita. Helsingin Sanomien (31.1.2010) haastattelemien puolalaisten työntekijöiden mukaan rakennusyhtiön tarkastajat ovat antaneet käskyn peitellä rakenteiden vikoja betonilla. Turvallisuusriskejä ovat aiheuttaneet myös kielimuurit erimaalaisten työntekijöiden välillä, jolloin asiantuntemusta vaativan tiedon ymmärtämisestä ei ole ollut varmuutta. Ulkomaalaisten työntekijöiden osuus Olkiluodossa on erittäin huomattava.

 

Ydinreaktorien rakentamisessa ja käytössä turvallisuus on tärkein kysymys. Uusien ydinreaktoreiden lupahakemusten käsittelyssä ja mahdollisia rakennustöitä silmällä pitäen on päästävä täyteen luottamukseen siitä, että hankkeiden turvallisuuteen voidaan luottaa.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Mitä toimenpiteitä tai lainsäädännön uudistuksia hallitus aikoo tehdä, jotta mahdollisissa tulevissa ydinvoimalaprojekteissa vältetään Olkiluoto 3:n kaltaiset turvallisuusongelmat?

 

Helsingissä 2. päivänä helmikuuta 2010

 

 

Antti Kaikkonen /kesk