Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977206 kpl
Share |

Kolumni Vartti-lehdessä 24.2.: Junaa odotellessa

Antti Kaikkonen: Junaa odotellessa

 

Junankäyttäjien hermoja on koeteltu viime päivinä ja viime viikkoina. Junankäyttö iloineen ja murheineen on tuttua itsellenikin. Harrastan ns. liittymäpysäköintiä, eli menen usein autolla kotoa asemalle ja siitä hyppy junaan ja kohti Helsinkiä. Järvenpään, Keravan, Haarajoen ja Nuppulinnan asemien pysäköintipaikat (joita on liian vähän..) ja asemat ovat tulleet tutuiksi.

 

En ole ainoa junamatkustaja, jonka on ollut viime viikkoina vaikea ymmärtää junien myöhästelyjä. Erityisen vaikeaa sitä on hyväksyä, kun kipakassa pakkaskelissä ja sivutuulessa katselee kiskojen suuntaan, että jokohan se sieltä jo tulisi.

 

Onko täysin mahdotonta virittää VR:n kalustoa sellaiseen iskuun, että se toimii myös talvella? Ei tämä ole ensimmäinen, eikä viimeinenkään talvikeli Suomessa. On onnetonta, jos lumentulo tai pakkanen hyydyttää junamme niin usein, kuin nykyisin tapahtuu, varsinkin pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä.

 

Voin kuvitella, että moni konduktööri on saanut kuulla asiakkaiden vihaista palautetta. Väärää puuta ei kuitenkaan kannata haukkua, eivät myöhästelyt heistä johdu. Ongelmat ovat ennen muuta kalustossa ja rataverkossa.

 

Uusissa kalustohankinnoissa on otettava huomioon se, että talvet eivät ole Suomesta ainakaan vielä kokonaan loppuneet. Junien on toimittava talvellakin. Lisäksi nyt on tehtävä kaikki se, mikä on tehtävissä nykykaluston, ratojen ja vaihteiden toiminnan varmistamiseksi.

 

Pääradan lisäraiteiden rakentamista Keravalta pohjoiseen on syytä kiirehtiä. Alueen kansanedustajina olemme pitäneet tätä asiaa jo pitkään ja sinnikkäästi esillä. Nyt valtiokin on lämpenemässä asialle, ja asian suunnittelu on lähtenyt liikkeelle. Lisäraiteet mahdollistavat aikanaan sujuvamman liikenteen ja vuorojen lisäämisen pääradalla.

 

Jatkuvat lähijunien myöhästymiset aiheuttavat pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien junankäyttäjille alituista haittaa. Jätin junaliikenteen ongelmista äskettäin myös kirjallisen eduskuntakysymyksen hallitukselle. Asiat on korjattava, ja ripeästi.

 

 

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on tuusulalainen kansanedustaja (kesk).