Uutispalsta

14.1.2019Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle seksuaalirikosten takiaLue lisää »9.1.2019Kaikkonen Radion Ykkösaamussa torstainaLue lisää »7.1.2019Kaikkonen tiistaina Huomenta SuomessaLue lisää »

Pikakysely

Kannatatko uutta tiedustelulakia?

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:977528 kpl
Share |

ALOITE, Antti Kaikkonen 22.3.2010 Tuusulan kunnanvaltuustossa

Tuusula ja kehyskunnat mukaan HSL-kuntayhtymään

Tuusulasta tapahtuvasta työmatkaliikenteestä suurin osa kohdistuu pääkaupunkiseudulle. Päivittäin tuhannet tuusulalaiset suorittavat työmatkansa, ja suurelta osin henkilöautolla. Sekä työmatkaliikenteestä että vapaa-ajan liikenteestä suuri osa suuntautuu juuri pääkaupunkiseudulle. Ruuhkautuminen on sekä Tuusulassa, Keski-Uudellamaalla että pääkaupunkiseudulla nopeasti paheneva ongelma, joka aiheuttaa alueen ihmisille kasvavaa harmia.

Tuusulan väestön ennustetaan kasvavan voimakkaasti. Kasvu keskittyy taajamiin: Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken alueelle. Väestönkasvu lisää liikennepainetta edelleen. Esimerkiksi Hyrylään rakennettavan Rykmentinpuiston valmistuminen tulee olemaan erittäin merkittävä alueellinen liikennehaaste. Jos joukkoliikenneyhteyksiä ei saada järjestettyä asianmukaisesti, edessä on liikenteellinen kaaos.

Ruuhkautumisen välttämiseksi ja ympäristösyistä on Tuusulan joukkoliikenneyhteyksiä syytä oleellisesti parantaa. Tehokas keino tähän olisi liittyminen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) jäsenkuntia ovat tällä hetkellä Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava ja Kirkkonummi. Kuntayhtymä vastaa jäsenkuntiensa joukkoliikenteen suunnittelusta, järjestämisestä ja matkustajainformaatiosta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta.

HSL:ään voivat jatkossa liittyä kaikki muutkin Helsingin seudun kunnat: Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä, Pornainen, Hyvinkää, Vihti ja Sipoo.

HSL:n tehtäviin kuuluu suunnitella ja järjestää toimialueensa joukkoliikennekokonaisuus ja
edistää sen toimintaedellytyksiä, hankkia bussi-, raitiovaunu-, metro-, lautta- ja lähijunaliikennepalvelut ja vastata Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Lisäksi HSL huolehtii joukkoliikenteen markkinoinnista ja matkustajainformaatiosta, hyväksyy taksa- ja lippujärjestelmän ja lippujen hinnat sekä vastaa matkalippujen tarkastuksesta.

On tärkeää, että pääkaupunkiseutu ja kehyskunnat nähdään joukkoliikenteessä yhtenä kokonaisuutena. Merkkejä tästä on jo havaittavissa; esimerkiksi liikennejärjestelmäsuunnitelma on jo päätetty laatia koko Helsingin seudulle, johon lasketaan kuuluvan 14 kuntaa.

Tuusulan lisäksi olisi luontevaa, että myös Järvenpää ja jatkossa myös muut kehyskunnat liittyisivät HSL-kuntayhtymään. Liittymisestä tulee kunnalle kustannuksia, mutta kuntalaisille saatava etu kohtuuhintaisena ja toimivana joukkoliikenneyhteytenä on sen arvoinen.

 Edellä olevan perusteella esitämme, että Tuusulan kunta aloittaa neuvottelut Tuusulan liittymiseksi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään.

Antti Kaikkonen