Eduskunnan loppuryysis

05.03.2015

Merkittävin kesken oleva asia on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, ns. sote-uudistus. Tätä kirjoittaessani varhain torstaiaamuna alkaa näyttää siltä, ettei siitä valmista tule tällä vaalikaudella. Asia taitaa kaatua ennen muuta perustuslaillisiin ongelmiin. Tähän käsitykseeni saadaan varmasti varmistus aivan pian, tai sitten olen väärässä. Pieni ihme kuitenkin vaadittaisiin, että sote tästä vielä muutamassa päivässä syntyisi. No, joskus ihmeitäkin tapahtuu.

Asia on kaksipiippuinen. Huonosti valmisteltua uudistusta ei kannata väkisin runnoa läpi, koska seuraukset ovat kauaskantoiset. Nykyiset mallit ovat olleet mielestäni epäoikeudenmukaisia kuntien välisen kustannusjaon kannalta. Esimerkiksi suurin osa Uudenmaan kunnista ja kaupungeista joutuisi maksumiehen asemaan, mutta Helsinki saisi huomattavasti lisää rahaa. Muitakin avoimia kysymyksiä on, kuten se, miten kansalaisten ääni turvataan sote-palveluissa.

Sinänsä sote kyllä tarvitaan, jotta rajusti sosiaali- ja terveydenhoidon kustannusten kasvua voidaan hillitä. Sitä tarvitaan myös siksi, jotta hoitoketjut olisivat saumattomia ja kansalaiset saisivat parempaa palvelua. Uskon, ja asiantuntijat uskovat, että paremmalla organisoinnilla on mahdollista saada parempaa jälkeä nykyistä kohtuullisemmilla kustannuksilla. Tämän todistaa sekin, että osassa maata pystytään tuottamaan hyviä palveluita kohtuuhinnalla, osassa taas ei. Hyvistä käytännöistä kannattaa oppia. Meillä on paljon osaavaa ja hyvää henkilökuntaa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä. Myös organisaatiot pitää saada hyvälle tasolle, jotta kansalaiset voisivat saada asianmukaista palvelua kohtuullisessa ajassa.

Eduskunnan ympäristövaliokunta piti viimeisen kokouksensa eilen. Kävimme läpi kansainvälisten ilmastoneuvottelujen tilannetta. Tämä vuosihan on todella tärkeä ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta, sillä vuoden lopulla järjestetään Pariisissa erittäin tärkeä YK:n ilmastokokous. Siellä on välttämätöntä saada aikaan uusi globaali ja sitovat sopimus ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Maailmassa on vielä useita maita, jotka pitää saada näihin talkoisiin mukaan.

Vaalikiertue on nyt alkanut. Ilokseni tapahtumissa on ollut todella hyvin väkeä liikkeellä. Tuntuu, että nämä vaalit kiinnostavat nyt keskimääräistä enemmän. Se onkin hyvä asia, sillä edessä ovat tärkeät vaalit. Suomen suunta pitää saada muutettua lamasta ja taantumasta ylöspäin. Samalla täytyy pitää huolta siitä, että Pohjois-Euroopan turvallisuus ei järky.

Viisaudella ja vastuullisuudella on nyt käyttöä.