Suuria uudistuksia

20.05.2016

Sote-uudistusta on tehty jo useita vuosia, mutta valmista ei ole tullut. Nyt ollaan lähempänä maalia kuin kertaakaan aikaisemmin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakuntatasolle. Tämä on jättiluokan uudistus kuntakentässä, ehkä suurin koskaan.

Tavoitteena pitää olla, että hoitoketjut sujuvoitavat, laatu paranee ja usein tarvittavat palvelut ovat jatkossakin saatavissa kohtuullisen matkan päästä. Jos aikataulun mukaan mennään, lakiluonnos lähtee kesäkuun toisella viikolla lausuntokierrokselle. Sen jälkeen tehdää lopullinen hallituksen esitys.

Aiemmin yhteiskuntasopimukseksi kutsuttua kokonaisuutta kutsutaan nyt kilpailukykysopimukseksi. Tavoitteena on parantaa yritysten kilpailukykyä ja julkisen talouden kestävyyttä. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan uudistuksella voidaan saavuttaa jopa 35 000 – 45 000 uutta työpaikkaa. Niitä todella tarvitaan. Asiaa neuvotellaan nyt kovalla tohinalla työmarkkinajärjestöjen kesken. Ensimmäiset sopimukset ovat jo syntyneet, mutta niitä tarvitaan vielä melkoinen määrä. Toivottavasti sopu syntyy.