Keskustan ryhmäpuhe 20.9. lähetekeskustelussa valtion vuoden 2017 budjetista

20.09.2016

Keskustan ryhmäpuheenvuoro
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen

Voimavarat Suomen ongelmien ratkaisemiseen 

Keskusta on näinä päivinä liikkeellä koko Suomessa osana puolueen 110-vuotisen taipaleen viettoa. Itse tapasin suomalaisia Kajaanissa ja Keravalla. Mieleeni jäi etenkin kaksi keskustelua.

Kajaanissa reilu seitsemänkymppinen mies marssi luokseni ja sanoi: ”Kaikkonen, laittakaa nyt isänmaan asiat kuntoon, vaikka se kipeää tekeekin. Mutta älkää riidelkö keskenänne. Ei teitä torailemaan ole sinne Arkadianmäelle valittu, vaan tekemään päätöksiä.”

En voinut oikein muuta kuin nyökytellä. Tämä herra tiesi omakohtaisesti sen, minkä me nuoremmat voimme lukea historiankirjoista. Olemme vuosikymmenten saatossa pärjänneet silloin, kun olemme pystyneet uudistamaan Suomea, tekemään yhteistyötä ja sopimaan asioista.

Keravalla elämäntyönsä opettajana tehnyt nainen puolestaan kertoi huolensa nuorista, nuorisotyöttömyydestä ja syrjäytymisestä. Osa nuorista tulee kodeista, joista ei välttämättä paljon apua elämänuralle ole. Yhteiskunnan isompaa puuttumista tarvitaan, jotta mahdollisimman moni nuori pääsee opintojen tai työelämän syrjään kiinni. Tämä nainen oli sydämellään mukana siinä, miten tämän päivän nuoret voivat.

On haettava ratkaisuja, ei repimistä

Taannoisten keskustelujen jälkeen aloin pohtia, miltä puolueiden nokittelu ja muukin yhteiskunnallinen keskustelu ihmisistä tuntuu.

Hallituksen budjettiriihen jälkeen – varmaan tänäänkin – ilma on jälleen kerran ollut sakeana vastakkainasettelua, mittailua voittajista ja häviäjistä, vähättelyä ja arvostelua. Joutuu kysymään, nähdäänkö tässä talossa vieläkään Suomen ongelmien vakavuutta – saati sitä, millaisessa maailmassa elämme.

Uutiset Suomen rajojen ulkopuolelta kertovat jännitteistä, sodista, terrorista ja muusta väkivallasta sekä inhimillisestä hädästä. Täällä kotimaassa talouden suunta on hiljalleen parempaan, mutta ongelmia riittää. Ongelmista vakavin on ilman muuta se, että meillä on edelleen satojatuhansia ihmisiä vailla töitä.

Etenkin tällaisissa oloissa suomalaisilla on oikeus odottaa meiltä päättäjiltä ennen muuta kahta asiaa: että huolehdimme viisaalla ulkopolitiikalla maamme turvallisuudesta, ja että laitamme voimavarat Suomen ongelmien ratkaisemiseen. Ongelmat ovat yhteisiä. Toivottavasti tässä keskustelussa pystytään keskittymään ratkaisujen hakemiseen.

Vain työllisyydellä turvaamme palvelut

Tärkeintä Suomen kuntoon laittamisessa on saada työllisyys paranemaan. Se on Keskustan eduskuntaryhmälle kaiken tavoitteena. Vain työllisyyttä parantamalla voimme turvata palvelut jokaiselle myös tulevaisuudessa sekä pitää huolta heikompiosaisista. Suomea ei saa päästää eriarvoistumaan ja jakautumaan kahtia. Ehyt yhteiskunta kestää tukevimmin myös maailman myllerryksen ja ulkoiset paineet.

Kesäkuussa allekirjoitettu yhteiskunta- eli kilpailukykysopimus on ennen kaikkea työllisyyssopimus. Arvioiden mukaan se voi luoda maahamme 35 – 45 000 työpaikkaa. Se on paljon.

Kilpailukykysopimusta täydentää hallituksen päättämä, yhteensä lähes kolmen miljardin euron investointiohjelma teiden, ratojen ja muiden väylien kunnostamiseksi, uusien liikennehankkeiden aloittamiseksi ja tietoliikenneyhteyksien rakentamiseksi. Hankkeet elvyttävät osaltaan Suomen taloutta ja työllistävät koko maassa.

Työllisyys- ja yrittäjyyspaketeilla parannetaan pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä, helpotetaan ihmisten työllistämistä ja työllistymistä ja lisätään työnteon kannustavuutta.

Puolustamme sopimusyhteiskuntaa

Osa työllisyyspaketin ratkaisuista on kolmikantaisesti valmisteltavana. Työryhmällä on aikaa tämän kuun loppuun saakka tehdä yhteinen esitys. Keskustan eduskuntaryhmä luottaa siihen, että myös työmarkkinaosapuolilla on halu päästä tulokseen samalla tavalla kuin kilpailukykysopimuksesta neuvoteltaessa.

Keskustan eduskuntaryhmä puolustaa sopimusyhteiskuntaa. Sopimisen tapoja on kuitenkin pystyttävä uudistamaan, ja paikallista sopimista edistämään. Tärkeintä on, että tuloksia syntyy ja työllisyys paranee.

Nyt sopimalla on saatava aikaan lisää ratkaisuja, joilla ihmisille saadaan töitä. Olennaista on saada investointeja Suomeen ja vienti vetämään. Tarvitaan ratkaisuja etenkin yksityisten, teollisten investointien vauhdittamiseksi. Meillä on kaikki edellytykset viedä Suomi uudelleen kasvu- ja työllisyyslinjalle.

Suomi on yhä ylivelkaantunut

Ensi vuoden budjetti sisältää aiemmin sovittuja menosäästöjä, mutta uusia säästöjä budjettiriihessä ei tehty. Keskustan eduskuntaryhmässä emme väheksy minkään säästön vaikutuksia. Päinvastoin. Budjetin kokonaisuudessa pieniltä tuntuvat asiat ovat useimmiten tavallisten ihmisten elämässä niitä isoimpia asioita.

On muistettava, miksi säästöjä valitettavasti joudutaan tekemään. Suomi on ylivelkaantunut. Jos mitään ei tehdä, rahat loppuvat. Asia on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen, minkä moni tietää myös omasta taloudestaan.

Keskustan eduskuntaryhmälle oli kuitenkin tärkeää, että niukkuudesta huolimatta pystytään tekemään myös myönteisiä parannuksia. Nyt teemme tuntuvat panostukset esimerkiksi omaishoidon ja perhehoidon kuntoon laittamiseen, naisten työmarkkina-aseman kohentamiseen, nuorten syrjäytymisen torjumiseen ja sotiemme veteraanien elinolojen parantamiseen.

Keskusta pitää myös hyvänä, että yli kuusikymppiset pitkäaikaistyöttömät pääsevät nyt eläkkeelle ja suurissa vaikeuksissa olevalle maataloudelle tulee kriisipaketti. Myös päivähoitomaksujen korotuksen peruminen on hyvä asia. Itse asiassa pienituloisimpien perheiden päivähoitomaksuja jopa alennetaan.

Tämän vuoden alussa tehty työtulovähennyksen korotus huomioiden olemme päättäneet yhteensä noin miljardin veronalennuksista, jotka kohdistuvat pääosin pieni- ja keskituloisiin ja eläkeläisiin. Veronalennuksilla ylläpidetään osaltaan kotimaista kysyntää ja työllisyyttä.

Meillä on enemmän yhdistävää kuin erottavaa

Olemme huolissamme kärjistyneestä vastakkainasettelusta Suomessa. Tuomitsemme jyrkästi kaiken väkivallan ja vetoamme maltin ja yhteiskuntarauhan puolesta. Vihapuheet, saatikka vihan teot eivät ole isänmaallisuutta.

Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Suomalaisilla on sittenkin enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita. Etenkin päättäjien on tällaisena aikana oltava sillanrakentajia. Keskustan tavoite on rakentaa turvallista, työllistävää ja tasa-arvoista Suomea, jossa kaikki suomalaiset ja koko maa pidetään mukana. Tämä on vastaus myös alussa mainitsemani kajaanilaisen miehen ja keravalaisen naisen ajatuksiin.

Talous- ja työllisyystilanteessamme on orastavia merkkejä paremmasta. Suomen suunnan muuttamista on nyt määrätietoisesti jatkettava. Keskustan eduskuntaryhmä antaa tukensa hallitukselle Suomen kuntoon laittamisessa.