Kaikkonen: Perhevapaauudistuksen parannettava perheiden asemaa

09.02.2018

Keskustalaisten mielestä perhevapaauudistus pitää toteuttaa siten, että perheiden asema paranee eikä uudistuksen laskua maksateta lapsiperheillä. Alhaisen syntyvyyden aikana uudistus ei saa lähteä vain työllisyystavoitteesta. 

Hallituksen pöydillä olleissa malleissa uudistukseen kohdistettu lisäraha olisi käytetty kasvavaan varhaiskasvatuksen tarpeeseen eikä esimerkiksi nykyisten perhe-etuuksien tasokorotuksiin. 

– Haluamme, että isien hoitovapaat lisääntyvät, mutta on huono ratkaisu rahoittaa uudistus leikkaamalla nykyisistä perheiden tuista. On myös harmi, että työmarkkinajärjestöt eivät olleet valmiita satsaamaan palkkaan sidottuun ansiosidonnaiseen perhevapaaseen lisärahaa, Kaikkonen huomauttaa. 

Kaikkosen mukaan hoitovapaiden tasa-arvoa lisäisi jo nyt se, että isien työnantajat palkkaisivat nykyistä enemmän sijaisia perhevapailla oleville isille.

– Osalla työnantajista tuntuu olevan asenneongelmia isyysvapaiden suhteen. 

– Perhevapaauudistus kyllä tarvitaan, mutta se edellyttää asianmukaisia resursseja. Asiaan on palattava. Perhevapaauudistus on tehtävä perheiden hyväksi, ei perheiden kustannuksella.